Dostupni linkovi

Održana komemoracija novinarki Jasni Babić


Sa komemoracije Jasni Babić
Sa komemoracije Jasni Babić

Hrvatski novinari oprostili su se danas od istraživačke novinarke Jasne Babić, dobitnice dviju prestižnih novinarskih nagrada i autorice knjiga o zagrebačkom kriminalnom podzemlju i ratnim zločinima u srednjoj Bosni "Zagrebačka mafija" i "Urota Blaškić".

Mjesto Jasne Babić u hrvatskom novinarstvu najpreciznije je opisao njezin urednik s kraja osamdesetih i početka devedesetih u zagrebačkom tjedniku "Danas" Gojko Marinković.

"Svi misle da nije, ali Jasna je ostavila testament – napisala je dvije knjige. Na žalost, ona je otišla, a heroji njezinih knjiga su danas još uvijek ugledni građani. Top je ono što je Jasna svima nama novinarima ostavila u amanet da nastavimo da se bavimo svojim poslom. Nije problem ove države rast BDP-a ili investicije, ključni problem ove države je pravo, pravosuđe, pravda. I – iako je novinarstvo na dnu na kojem nikada nije bilo, dužni smo nastaviti te priče. Naša je dužnost da budemo javnost i da govorimo u ime te javnosti i tako se odužimo Jasni," poručio je Marinković.

Sa komemoracije Jasni Babić
Sa komemoracije Jasni Babić

Njezin nekadašnji kolega i urednik u "Nacionalu" Berislav Jelinić opisao je samo jedan od njezinih brojnih istraživačko-novinarskih poduhvata – razgovor sa bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Vinkom Žuljevićem Klicom za taj tjednik u Drvaru, kamo su je doveli pripadnici Vojne policije koji su u stvari bili zaduženi da za njim tragaju. "Taj je interview bio još jedna pljuska u lice hrvatskim institucijama, ali najbolje ilustrira kakav je uzbudljiv profesionalan život vodila Jasna Babić", ocijenio je Jelinić.

O njoj su govorili i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dugogodišnji prijatelj Bosiljko Domazet i dvoje kolega sa portala "Lupiga" Ana Benačić i Ladislav Tomičić, koji su se posljednjih godina sa njom intenzivno družili.

Jasna Babić rođena je u Zadru 1957. godine. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U novinarstvu je od druge polovice sedamdesetih godina, prvo u omladinskom tisku, a potom u prvom ešalonu hrvatskih političkih tjednika, od "Danasa" nadalje. Iako suočena s ozbiljnim bolestima proteklih godina, pisala je gotovo do zadnjeg trenutka.

Na komemoraciji u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva okupilo se preko dvjesto njenih kolegica i kolega. Brzojave sućuti povodom smrti Jasne Babić uputili su hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

XS
SM
MD
LG