Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brammertz u posjeti BiH


Serge Brammertz

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz boravi od danas do srijede u Bosni i Hercegovini, kako bi pripremio polugodišnji izvještaj kojeg će u decembru prezentirati pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Posjetom je planirano da se Brammertz susretne s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vršiteljicom dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, predstavnicima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve rata, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

S obzirom na to da ICTY završava svoj mandat krajem ove godine, Ured tužitelja Mehanizma za međunarodne krivične sudove (OTP MICT) preuzet će obaveze Suda, a tužitelj Serge Brammertz će i dalje podnositi izvještaj o napretku u ovoj oblasti svakih šest mjeseci, saopšteno je iz ICTY-a.

Brammertz je u BiH bio u maju ove godine kada je nakon sastanka s članovima udruženja srpskih žrtava izjavio kako očekuje da se nastavi gonjenje osumnjičenih za ratne zločine, te da se tome da visoki prioritet.

Bošnjačke su, pak, žrtve u razgovoru sa Brammertzom zatražile tada da se krene sa rješavanjem predmeta sa "A" liste Tribunala.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG