Dostupni linkovi

Brammertz zahtjeva gonjenje osumnjičenih za zločine, a žrtve pravdu


Serge Brammertz: Sve je manje pažnje pitanju nestalih
Serge Brammertz: Sve je manje pažnje pitanju nestalih

Glavni tužilac Haškog Tribunala Serge Brammertz u Sarajevu je danas nakon sastanka s članovima udruženja srpskih žrtava izjavio kako očekuje da se nastavi gonjenje osumnjičenih za ratne zločine, te da se tome da visoki prioritet. Bošnjačke su, pak, žrtve juče u razgovoru sa Brammertzom zatražile da se krene sa rješavanjem predmeta sa "A" liste Tribunala.

Bramertz se, u okviru priprema za redovan šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u Sarajevu, osim s predstavnicima žrtava u BiH, sastao i sa vršiocem dužnosti (v.d.) glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić, kao i predstavnicima diplomatskog kora u BiH.

Predstavnici udruženja srpskih žrtava nakon sastanka s glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergom Brammertzom izrazili su nezadovoljstvo sporim procesuiranjem predmeta ratnih zločina, te zatražili da se počne s podizanjem optužnica. Žrtve su predale nove materijale o mjestima zatočenja, njih 127 u 16 gradova, a za koje niko nije odgovarao.

Dobili su uvjeravanja da će uskoro biti podignute optužnice za zločine koji su od posebnog interesa, kaže predsjednik saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

"Rekli su da će u roku od šest mjeseci podići optužnice protiv glavnih za Sijekovac, Brod, Derventu, Mrkonjić Grad, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, 13 krajiških opština, a pogotovu za Atifa Dudakovića, što se očekuje uskoro", rekao je Dukić.

Nakon sastanka Brammertz je kazao kako očekuje da se nastavi sa gonjenjem osumnjičenih za ratni zločin, te da se tome da visoki prioritet.

"Saslušali smo kritike, posebno kada se radi o pitanju nestalih. Čini se da je to jedno od pitanja koje ovih dana dobija manje pažnje. Mislim da smo se složili oko toga da je žrtva žrtva bez obzira na nacionalnost i počinitelja i da sve žrtve trebaju dobiti jednak tretman", rekao je Brammertz.

Ocijenio i kako je u svjetlu zatvaranja Haškog tribunala sud o njegovoj uspješnosti dati drugi, ali i da će to biti vidljivo na nacionalnom nivou kroz Strategiju za procesuiranje ratnih zločina i nastavak procesa suđenja.

Serge Brammertz u Sarajevu sa predstavnicima udruženja srpskih žrtava
Serge Brammertz u Sarajevu sa predstavnicima udruženja srpskih žrtava

Sastanku su pristustvovali i predstavnici Tužilaštva BiH na čelu s v.d. glavnog tružioca Gordanom Tadić, koja je istakla da će saradnja sa žrtvama biti intenzivirana.

"Mogu reći da se ne radi o nekim novim spiskovima. Tužilaštvo raspolaže svojim evidencijama i podacima i mi ćemo u narednom periodu ponovno održati sastanke na kojima ćemo zajedno proći sve te predmete", istakla je Tadić.

Također, kazala je i kako je svjesna da se slučajevi ne rješavaju zadovoljavajućom brzinom, te da umiru i svjedoci i optuženi, ali da bi nova Strategija mogla dati preciznije smjernice, kako bi se manje kompleksni slučajevi brže rješavali na nižim sudovima.

Brammertz se dan ranije sastao i sa predstavnicima hrvatskih i bošnjačkih udruženja, čije su se primjedbe, kako navodi predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, išle najviše u pravcu donošenja nove Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

"Naša je intervencija u tom smjeru bila da se vrati na 'A' listu Tribunala, gdje je oko 850 predmeta na kojima se nalazi dovoljno dokaza i na kojoj se nalaze i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Niko ne bi trebao imati primjedbi na to, jer je to prihvaćeno i ranije od svih strana, pa i Srbije i Hrvatske i ona bi na neki način mogla biti putokaz", naveo je Tahirović.

Traženo je i da se obznani informacije koliko je lica s te liste optuženo ili osuđeno, te da se razjasni situacija sa presuđenim osobama koje su pobjegle u susjedne zemlje, gdje, kako kaže Tahirović, uživaju umjesto da odsluže kaznu.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u njihovoj je ingerenciji više od 300 najsloženijih predmeta koji čekaju na procesuiranje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG