Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Avganistan: Protivljenja blokiranju aplikacija WhatsApp i Telegram


Novinari, medijske organizacije i korisnici društvenih medija u Avganistanu optužili su vladu za cenzuru nakon što je pokrenut postupak za blokiranje aplikacija za razmenu poruka WhatsApp i Telegram, prenosi Fena.

Parwiz Kawa, urednik jedne od najvećih novinskih agencija u toj zemlji je rekao da je ovaj potez nazadan i da će naići na otpor.

"Reakcija javnosti, uključujući našu naslovnicu, jeste da pruži otpor. Mi ne možemo tolerisati zabranu društvenih medija niti bilo kakvu cenzuru", rekao je Kawa za BBC.

Kako piše BBC, moguće je da je ovaj potez iniciran kako bi se zaustavilo šifrirano dopisivanje talibana i drugih pobunjeničkih grupa.

"Ukoliko talibani ili drugi koriste ove servise, otkrijte ko ih koristi, nemojte ih zabranjivati. To je veoma osjetljivo u ovoj fazi razvoja Avganistana", dodaje Kawa.

Međutim, zasad nema naznaka da se ova privremena zabrana zaista i provodi.

Ranije ove sedmice, zvaničnici agencije koja reguliše telekomunikacije potvrdili su da su od pružatelja usluga zatražili 20-dnevnu zabranu iz sigurnosnih razloga.

Vršilac dužnosti ministra telekomunikacija Shahzad Aryobee je na Facebooku napisao da je ovoj regulatornoj agenciji naređeno da postepeno blokira servise za razmenu poruka radi rešavanja tehničkih problema nakon što je primljen veliki broj žalbi.

"Vlada je posvećena slobodi govora i zna da je to osnovno građansko pravo našeg naroda", napisao je Aryobee.

XS
SM
MD
LG