Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj traži međunarodnu istragu o slučaju Kumanovo


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je zatražio međunarodnu istragu zbog presude Krivičnog suda u Skuplju kojom su pripadnici takozvane "kumanovske grupe" osuđeni zbog terorizma na visoke zatvorske kazne.

"Sa povećanom pažnjom pratio sam proces nakon tragičnih događaja u Kumanovu u maju 2015. godine i kazne koje su izrečene od strane suda u Skoplju. Pravda treba da se dovede na mesto, počevši od punog rasvetljavanja događaja i svih njegovih dimenzija. Međunarodna istraga bi pomogla punom rasvetljavanju istine, za koju se zalažemo svi", rekao je Haradinaj.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli je pozvao na konsultacije ambasadora Kosova u Skoplju Iljbera Hisu, ali i ambasadora Makedonije na Kosovu, javili su prištinski mediji.

Krivični sud u Skoplju u četvrtak je sedmoricu albanaca osudio na doživotne kazne zatvora jer su u sukobu sa pripadnicima specijalnih jedinica MUP-a Makedonije u maju 2015. godine u Divljem naselju u Kumanovu, na severu Makedonije ubili osmoricu policajaca.

Trinaest optuženih osuđeno je na kazne zatvora od po 40 godina. Šestorica optuženih su dobila kazne zatvora od 20 godina, jedan 18, a po dvojica su kažnjena na 14, 13 i 12 godina. Četvorica su zbog nedostatka dokaza, oslobođena optužbi.

Presude su u Krivičnom sudu izrečene u odsustvu optuženih koji su neposredno pre izricanja presude izazvali haos u sudnici skandirajući slogane takozvanoj Oslobodilačkoj vojci Kosova i "velikoj Albaniji".

Zbog odluke suda porodice osuđenih Albanaca juče su palile zastave Makedonije u Gnjilanu i Skoplju.

XS
SM
MD
LG