Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva radna sednica istražne komisije o Agrokoru, ali bez Todorića


Saborska istražna komisija za Agrokor sastaje se danas na prvoj radnoj sednici, a kao prvi svedoci pozvani su osnivač posrnulog koncerna Ivica Todorić i njegov otac Ante Todorić, kao i prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić.

Predsednik komisije Orsat Miljenić, iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), rekao je ranije da Todorićima nisu uspeli da uruče poziv na poznatim adresama.

Svoj dolazak pred komisiju potvrdio je Stjepan Mesić, pa bi on danas trebalo da bude i jedini svedok pred komisijom koja treba da istraži političku pozadinu slučaja Agrokor, odnosno nastanak i rad koncerna, prenosi Beta.

Osnivač Agrokora i prvoosumnjičeni u slučaju Agrokor Ivica Todorić nije dostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je raspisana međunarodna poternica pošto mu je u sklopu istrage određen istražni zatvor, pa se nije ni očekivalo da dođe pred saborsku komisiju.

Njegovo ime juče se pojavilo i među najtraženim beguncima Europola. Todorić redovno na svom blogu objavljuje reakcije na aktuelna dešavanja vezana uz Agrokor, ali se ne zna gde se tačno nalazi. Hrvatski mediji nagađaju da je u Londonu ili u Švajcarskoj.

I dalje, međutim, nije jasno hoće li i na koji način raditi istražna komisija Sabora budući da vladajući iz Hrvatske demokratske zajednice tumače da komisija automatski prestaje s radom kada se pokrene istraga.

Istražna komisija ima rok od šest meseci za istragu i predlaganje zaključaka Saboru. Od početka 90-tih osnovano je desetak istražnih komisija, ali većina ih je rad završila bez velikih rezultata.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Medju osumnjičenima su i Todorićevi sinovi, Ivan i Ante. Sumnje se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija je jedino Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, dok je ostalima omogućio da se brane sa slobode.

XS
SM
MD
LG