Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kandić na sudu u SAD negirao krivicu za podršku IDIL-u


Ilustracija

Mirsad Kandić, koji je uhapšen u Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je umiješan u terorističke aktivnosti, izjasnio se u sudu u Bruklinu da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Sud mu je odredio pritvor, a ako mu bude dokazana krivica, Kandić će se suočiti sa doživotnom zatvorskom kaznom, bez mogućnosti pomilovanja.

Kandić je u utorak, 31. oktobra, letom sa Aerodroma Sarajevo izručen u Sjedinjene Države, gdje ga je dočekala optužnica od šest tačaka, među kojima i ona koja se odnosi na pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji “Islamska država”(IDIL).

Kandića se tereti da je, nakon što je u decembru 2013. godine otputovao u Tursku, gdje se povezao sa pripadnicima takozvane "Islamske države", uz pomoć interneta pomagao toj organizaciji da regrutuje nove članove.

Tužilaštvo Sjedinjenih Država je saopćilo da je Kandić sa potencijalnim regrutima komunicirao preko više od stotinu Twitter naloga.

Reuters prenosi da je jedna od osoba koje je Kandić regrutovao Australijanac Džejk Bilardi (Jake Bilardi), poznatiji pod nadimkom “Džihadi Džejk” (Jihadi Jake), koji je izvršio samoubilački napad u Iraku 2015. godine. Njemu je, prema navodima agencije, Kandić 2014. godine pomogao da iz Sidneja otputuje u Istanbul i lično ga ohrabrio da izvede napad.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ranije je saopćilo da je učestvovalo u lociranju i izručenju Sjedinjenim Državama jedne osobe sa područja Kosova, koja se dovodi u vezu sa terorizmom.

Kandić je uhapšen u Sarajevu.

Rođen je u Peći, a u Americi je živio na osnovu “zelene karte” koju su mu dodijelile američke vlasti.

Živio je Bruklinu, a Sjedinjene Države je napustio 2013. godine koristeći lažna dokumenta.

U međuvremenu se, zahvaljujući posjedovanju više lažnih dokumenata, gotovo neometano kretao širom regiona i Evrope. U trenutku hapšenja, Kandić je kod sebe imao lažna dokumenta, odnosno lažnu ličnu kartu Crne Gore na prezime Radončić.

XS
SM
MD
LG