Dostupni linkovi

Opasan saradnik IDIL-a izručen SAD-u, skrivao se u Sarajevu


Militant IDIL-a, arhiv

Jedan od najtraženijih saradnika Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) na svijetu, pravog imena Mirsad Kandić, danas je sa sarajevskog aerodroma, specijalnim avionom, deportovan u Sjedinjene Države.

I Suda BiH Radio Slobodna Evropa je saopšteno sljedeće:

"Pred Sudom BiH vođen je postupak izručenja protiv potraživanog Mirsada Kandića (alias Edin Radončić) po međunarodnoj crvenoj potjernici NCB Interpol Washington, SAD,odnosno NCB Interpola Sarajevo radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela zavjera u cilju obezbjeđenja materijalne podrške ili resursa terorističkoj organizaciji iz poglavlja 18, člana 2339B (a) (1) KZ SAD," navodi se u saopštenju.

"Potaživani je lišen slobode dana 04.07.2017 godine od strane pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, i odmah priveden pred sudiju za prethodni postupak Suda BiH., kada mu je određen privremeni pritvor rješenjem od 05.07.2017. godine"

"Po prijedlogu Tužilaštva BiH od 30.08.2017 godine, za određivanje ekstradicionog pritvora, pred Sudom BiH održano je ročište nakon kojeg je Sud BiH donio rješenje 30.08.2017. godine kojim je potraživanom ukinut privremeni i određen ekstradicioni pritvor određen do 04.01.2018. godine ili do izručenja ili do nove odluke Suda" piše u saopštenju.

Čovjeka sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, američke vlasti potražuju zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacija

Nalog za hapšenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna crvena Interpolova potjernica raspisana je 2016. godine. Od januara ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula je uhapšen u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom privoru.

Jake Bilardi, australski tinejdžer poznatiji kao Jihady Jake koji se 11. marta 2015. godine u samoubilačnom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi, jedan je od terorista kojem je podršku prilikom prebacivanja na teritoriju IDIL-a pružao upravo Mirsad Kandić, naveli su bh. mediji.

"Optužen je da je u periodu od avgusta 2014. do marta 2015. godine pružao podršku, posebno u ljudstvu (Jakea Bilardia), stranoj terorističkoj organizaciji", navedeno je u rješenju Suda BiH kojim je 26. septembra ove godine odobrena Kandićeva deportacija u SAD.

Istražitelji FBI-ja godinama su raspolagali informacijama o njegovoj povezanosti sa IDIL-om. Koristeći najmanje pet lažnih identiteta, Kandić se kretao po cijelom svijetu, a posljednjih godina boravio je u sirijskom gradu Raka, donedavnoj prijestolnici IDIL-a.

Tamo je bio zadužen za dopremanje prsluka za bombaše samoubice. Žurnal je imao uvid u Kandićeve whatsapp prepiske sa nekim od najutjecajnijih ljudi IDIL-a kojima je, osim prsluka za bombaše samoubice, nabavljao i pješadijsko naoružanje, te specijalizirane puške za terorističke napade.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Kandić je na području Sirije i Turske koristio imena Al Bosni Abdula Rahim, Kandoq Mirsad, te Rahim Abdul. No, tokom 2016. godine policijske agencije nisu prikupile niti zabilježile nijednu informaciju u vezi s njim.

Međutim, policijske agencije 18. januaru ove godine zabilježile su da je njegov mobilni telefon korišten u BiH i to preko jednog od predajnika na Palama. Od tada kreće intenzivna potraga za Kandićem.

Kasnije je utvrđeno da je Kandić namjerno u avionu upalio svoj telefon kako bi policijske agencije preusmjerio na pogrešan trag. Tek nakon dvomjesečne bezuspješne potrage, policijske agencije su posumnjale da je Kandić u BiH ušao preko Aerodroma Sarajevo. No, njegovo ime nije zabilježeno na pasoškoj kontroli. Istražitelji, stoga, započinju pregled video nadzora i uspijevaju identifikovati Kandića koji je na teritoriju BiH ušao koristeći ukrajinski pasoš izdat na ime Ivan Popović.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se Kandić odmah pronađe. Potraga je trajala nekoliko mjeseci, da bi, ipak, krajem juna bilo utvrđeno da se ovaj opasni saradnik IDIL-a nalazi u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

Konačno, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 4. jula upadaju u Kandićev stan. Kod njega su tada pronađena dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić. Osim toga, Kandić je imao i vozačku dozvolu na ime Edin Radončić. Lični dokumenti na ime Mirsad Kandić nisu pronađeni, ali je policija prilikom pretresa pronašla tri bankovne kartice na razločita imena. U prozoru iznajmljenog stana, Kandić je skrivao i sim kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.

XS
SM
MD
LG