Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijen zahtjev za odgađanje izricanja presude Mladiću


Ratko Mladić. optužen za genocid i ratne zločine

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u odgovoru na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, za odgodu izricanja presude zakazane za 22. novembar, ustvrdilo je da je posljednji medicinski izvještaj pokazao kako je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Haškog tribunala da presuda Mladiću bude odgođena radi ljekarskog pregleda koji bi obavio tim ljekara iz Srbije i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopšte zdravstveno sposoban za izricanje presude.

Po tvrdnjama odbrane, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Tužilac Peter McCloskey je u odgovoru na zahtjev advokata podsjetio da je posljednji medicinski izvještaj o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, objavljen 22. septembra, potvrdio da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. On navodi kako odbrana nije uspjela potkrijepiti tvrdnje da Mladić nije zdravstveno sposoban za suđenje.

"Odbrana nije ni na koji način opravdala zahtjev i svoje tvrdnje. Tokom čitavog procesa suđenja nezavisni tim medicinskih stručnjaka je opsežno pratio zdravstveno stanje optuženika. Njihov izvještaj je pokazao da je optuženi sposoban za učešće na suđenju i izricanje presude", navodi se u odgovoru haškog tužioca.

Pretresno vijeće Haškog tribunala takođe je potvrdilo da optuženi "nema nikakvih akutnih medicinskih problema” koji dosad nisu tretirani.

Riječ je o prvostepenoj presudi po optužnici koja Mladića tereti za genocid u Srebrenici i još šest opština u Bosni i Hercegovini, progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnim riječima Haški tužioci zatražili su da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Podsjećamo, danas 74-godišnji Ratko Mladić uhapšen je 2011. godine u Srbiji nakon 15 godina skrivanja.

XS
SM
MD
LG