Dostupni linkovi

Mladićeva odbrana traži da se otkaže izricanje presude


Haški tribunal
Haški tribunal

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas da Haški tribunal otkaže izricanje prvostepene presude, zakazano za 22. novembar, sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Mladićje optužen za genocid u Srebrenici, za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95. godine.

U danas objavljenom zahtjevu za odlaganje izricanja prvostepene presude, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić ponovili su tvrdnju da do sada, uprskos ponovljenim zahtjevima, nisu dobili od sudskog sekretarijata cijeli medicinski dosije Mladića.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012, godinu dana pošto je on, krajem maja 2011, poslije 16 godina bekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj riječi, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG