Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zatražen pritvor za katalonske lidere


Karles Pućdemon

Španski državni tužilac zatražio je pritvor za katalonske lidere pred Visokim sudom dok traje istraga o njihovoj ulozi u proglašenju nezavisnosti Katalonije, rekao je Rojtersu izvor blizak istrazi.

Devet članova katalonske administracije svjedoče u četvrtak o optužbama za pobunu i zloupotrebu javniih fondova.

Tužilac je preporučio da se Santi Vili, koji je podnio ostavku u katalonskoj vladi prije jedostranog proglašenja nezavisnosti, prošlog petka i od tada insistira na pregovorima za pronlaženje rješenja spora, omogući odbrana sa slobode uz polog od 50.000 eura.

Španija će po svemu sudeći izdati evropski nalog za hapšenje bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona pošto se on danas nije pojavio na saslušanju na sudu, rekao je vrhovni sudija, prenosi Rojters.

"Kada se neko ne pojavi uprkos tome što je pozvan na svedočenje, u Španiji ili bilo kojoj drugoj zemlji EU, obično se izdaje nalog za hapšenje", rekao je predsednik Vrhovnog suda Karlos Lesmes

Pućdemonov advokat u Belgiji gde je on otputovao zajedno sa četvoro članova raspuštenog kabineta, rekao je da klima u Španiji “nije dobra” i da je njegov klijent želeo da se “distancira”, ali da bi sarađivao sa sudom.

“On će sarađivati sa španskim i belgijskim pravosuđem ako to od njega bude zatraženo”, rekao je advokat Pol Bekaert.

Smenjeni predsednik Katalonije, kojeg goni španjolsko pravosuđe, zatražio je iz Brisela da mu španske vlasti garantuju pravično suđenje kada se vrati u zemlju.

Špansko pravosuđe uputilo je utorak poziv Pućdemonu i grupi od 13 smenjenih zvaničnika Katalonije da u četvrtak i petak dođu u sud na saslušanje.

XS
SM
MD
LG