Dostupni linkovi

Puigdemont iz Bruxellesa traži pravedno suđenje u Španjolskoj


Carles Puigdemont u Bruxellesu
Carles Puigdemont u Bruxellesu

Smijenjeni predsjednik Katalonije Carles Puigdemont (Karles Pućdemon), kojeg goni španjolsko pravosuđe, zatražio je iz Bruxellesa, gdje je otišao nakon smjenjivanja, da mu vlasti Španjolske garantiraju pravično suđenje kada se vrati u zemlju.

Španjolsko pravosuđe uputilo je utorak poziv Puigdemontu i skupini od 13 smijenjenih dužnosnika Katalonije da u četvrtak i petak dođu u sud na saslušanje.

Puigdemont i dio članova njegove smijenjene vlade koji su otišli u Bruxelles, rekao je da namjerava ostati u Belgiji kako bi "svijetu objasnio demokratske manjkavosti španjolske države".

Agencija France-Presse (AFP) je javila da su se dvojica smijenjenih dužnosnika sinoć vratila u Barcelonu.

Jednog od njih, Joaquima Forna (Hoakim Forn), koji je bio zadužen za unutarnje poslove Katalonije, dočekala je skupina protivnika nezavisnosti te španjolske regije, koja ga je nazvala "izdajicom".

Puigdemont je rekao da neće pobjeći od pravosudnih organa, ali je dodao da se neće vratiti u Španjolsku dok mu vlasti ne zagarantuju pravično suđenje.

Smijenjeni lider Katalonije je također rekao da neće tražiti politički azil u Belgiji.

Belgijski premijer Charles Michel (Šarl Mišel) izjavio je da Puigdemont tijekom boravka u Belgiji ima "isti tretman kao bilo koji europski građanin".

Katalonski lokalni list La Vanguardia preneo je sinoć da se Puigdemont vraća u Barselonu sa dvojicom zvaničnika, ali ta informacija nije potvrdjena iz drugih izvora.

Carles Puigdemont je smijenjen prošlog tjedna nakon što je proglasio nezavisnost Katalonije, dok su središnje vlasti odmah uvele izravnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju toj regiji.

Španjolski premijer Mariano Rajoy (Marijano Rahoj) raspisao je izvanredne regionalne izbore za 21. prosinca.

XS
SM
MD
LG