Dostupni linkovi

Kineski predsednik pisao severnokorejskom lideru


Kineski predsednik

Kineski predsednik Si Đinping poslao je retku poruku severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, objavila je danas severnokorejska agencija KCNA, prenosi Beta.

To bi mogao biti signal otopljavanja odnosa dva suseda, čije veze su oslabile zbog nuklearnih ambicija Pjongjanga, iako Peking ostaje jedini saveznik i najveći ekonomski partner Severne Koreje.

Sijeva jučerašnja poruka je odgovor na čestitke koje je Kim uputio kineskom lideru kada je ponovo izabran za lidera Komunističke partije Kine. "Nadam se da će u novim okolnostima kineska partija učiniti korake ka severnokorejskoj partiji da bi se promovisali odnosi između dve partije i dve zemlje na osnovama trajne jednakosti i stabilnosti", napisao je Si, koji je Kima oslovljavao sa "druže predsedniče".

U svojoj poruci, Kim je uputio "iskrene čestitke" kineskom predsedniku i izrazio nadu da će se odnosi razvijati "u interesu naroda dve zemlje".

KCNA je prethodni put izvestila o Sijevoj poruci u julu 2016.

Analitičari kažu da su takve razmene između trenutnih lidera postale veoma retke. U prošlosti su Peking i Pjongjang slali čestitke za sve ključne praznike i godišnjice.

Profesor severnokorejskih studija na univerzitetu u Seulu Jang Mu-djin najnovije poruke vidi kao kao volju obe strane da se odnosi poboljšaju.

"Brzina razmene pisama i njihova objava ima simboličan značaj. Da su poruke intimnije, moglo bi se očekivati brže otopljavanje. Za sada deluje da su obe strane saglasne o potrebi poboljšanja odnosa", naveo je Jang.

XS
SM
MD
LG