Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Xi 'najmoćniji kineski vođa od Mao Ce-tunga'


Xi Jinping

Komunistička partija Kine glasovanjem je odlučila da ideologiju predsjednika Xi Jinpinga (Si Đinping) unese u Ustav, uz pominjanje njegovog imena.

Odluka je usvojena jednoglasno na kraju kongresa Komunističke partije, najvažnijeg političkog sastanka u Kini.

Xi, koji je došao na čelo države 2012. godine, konstantno je učvršćivao svoju vlast od tada.

Odluka da se u Ustav unesu "misli Xi Jinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama u novoj eri" znači da će ubuduće svako protivljenje njemu biti shvaćeno kao ugrožavanje vladavine Komunističke partije.

Više od 2.000 delegata okupilo se na kongresu u Pekingu radi usvajanja odluke o izmjeni Ustava, prenio je BBC.

Ime kineskog predsjednika upisano je ranije danas u Program Komunističke partije Kine, što je simboličan čin koji aktualnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim vođom partije Mao Ce-tungom (Mao Zedong), javio je AFP.

"Misao Xi Jinpinga o socijalizmu na kineski način karakterističan za novu eru, od sada se nalazi i u programu partije", navodi se u saopćenju 19. Kongresa kineske Komunističke partije čiji su delegati jednoglasno glasovali za tu odluku.

Xi je postao prvi kineski lider od Mao Ce-tunga, koji je bio na čelu Kine od 1949. do 1976. godine, čije je ime upisano u program partije dok još vodi zemlju.

Kineski predsjednik (64), na čelu partije od 2012., sigurno će sutra biti izabran za novi petogodišnji mandat kao vođa stranke i zemlje.

"Xi će dobiti izvanrednu moć i položaj sličan Mao Ce-tungu", izjavio je AFP-u politolog Willy Lam (Vili Lejm) i dodao da bi Xiju, kao i Maou, moglo biti omogućeno da doživotno vlada, dokle god je zdrav.

XS
SM
MD
LG