Dostupni linkovi

Američka ambasada: Nezavisnost Kosova neopoziva


Podrška SAD Kosovu je čvrsta i nepromenjena: Greg Delavi
Podrška SAD Kosovu je čvrsta i nepromenjena: Greg Delavi

Nezavisnost Kosova je neopoziva i podrška Sjedinjenih država je čvrsta i nepromenjena, izjavio je za Radio Slobodna Evropa američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, nakon što je u medijima izašla vest da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

„Pozivamo države koje još uvek nisu zvanično priznale tu činjenicu da to urade, jer će time osigurati mir i stabilnost na Balkanu i pomoći očuvanje Evrope koja je cela slobodna i u miru“, dodaje se u odgovoru.

Delavi je takođe naglasio da i Kosovo i Srbije treba da se fokusiraju na konačnu fazu dijaloga i postignu sporazum o tome kako normalizacija odnosa treba da izgleda.

„To će zahtevati kompromise na obe strane“, zaključio je on.

U međuvremenu, iz Ministarstva spoljnih poslova Vlade Kosova kažu da još uvek nisu dobili nikakav zvanični dopis od Republike Surinama u vezi povlačenja priznanja nezavisnosti.

Savetnik kosovskog ministra, Jetljir Zuberaj, izjavio je za RSE da Surinam nije potvrdio takvu odluku, koju su inače prenele vlasti Srbije.

„Mi nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu od Surinama, kao ni od predstavnika te zemlje u Vašingtonu ili Njujorku. Prema tome, sve dok nema zvanične informacije, za nas ovo je samo tendencija Srbije da dobije političke poene. Mi te napore ne uzimamo za ozbiljno“, istakao je Zuberaj za RSE.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Republika Surinam povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Nakon negiranja vlasti u Prištini, Dačić je novinarima u Skupštini Srbije delio navodnu kopiju note kojom je južnoamerička država Surinam obavestila Kosovo da povlači priznanje.

XS
SM
MD
LG