Dostupni linkovi

Mektić o hapšenju i izručenju pripadnika IDIL-a


Dragan Mektić ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je povodom izručenja jednog od najtraženijih saradnika IDIL-a Mirsada Kandića iz BiH u Sjedinjene Američke Države, da se radi o opasnoj osobi koja je imala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim i samim operacijama IDIL-a, počevši od vrbovanja osoba koje se priključuju terorističkoj organizaciji pa do snabdijevanja naoružanjem i izrade oružja.

"On je na neki način bio šef obavještajne službe IDIL-a", rekao je Mektić danas u Sarajevu na konferenciji za novinare. Riječ o jednom od najtraženijih terorista u svijetu, kojeg je pronašla OSA (Obavještajno siurosna agencija BIH op.a) u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama u BIH. Operaciji je trajala nekoliko mjeseci, a završena je tako što je Kandić juče isporučen vlastima SAD-a.“

"SAD su dale nalog za potragu 2014. godine da bi u 2016. godini objavile crvenu međunarodnu potjernicu. Odajem priznanje prije svega OSA-i, ali i drugim sigurnosnim agencijama u BiH", izjavio je Mektić.

Mirsad Kandić imao je više od deset identiteta i posljednji put u BiH je ušao pod lažnim imenom Ivan Popović, a u BIH se služio imenom Edin Radončić. Ministar sigurnosti BIH je naveo da je Kandić lociran 4. jula, nakon čega su ga uhapsili pripadnici SIPA-e u sarajevskom naselju Grbavica.

Ministar sigurnosti je istaknuo da je ova operacija potvrda da BiH neće imati toleranciju prema osobama koje imaju veze sa terorizmom.

XS
SM
MD
LG