Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Puigdemont prihvata prijevremene izbore


Carles Puigdemont

Smijenjeni katalonski lider Carles Piudgemont u utorak je rekao u Briselu da prihvata prijevremne regionalne izbore koje je raspisala španska vlada.

Kako je rekao, on ne traži azil u Belgiji, dodajući da će se vratiti u Kataloniju kada dobije "garancije" od španske vlade.Nije međutim precizrao koliko će se zadržati u Belgiji.

Puigdemont je rekao da ne pokušava da pobjegne od pravde, u momentu kada je državni tužilac podigao optužnici protiv njega i drugih zavaničnika Katalonije za pobunu.

Ustavni sud Španije danas je poništio deklaraciju o nezavisnosti, dok je Vrhovni sud pozvao predsjednicu katalonskog parlamenta Carme Forcadell, kao i još pet poslanika iz regiona da svjedoče 2. i 3 novembra u procesu protiv katalonskih lidera.

Katalonski lider Carles Puigdemont, kojeg je u petak smijenio španski premijer Mariano Rajoy zvanično je optužen za pobunu, a u Briselu je u ponedjeljak anagažovao advokata Paula Bekaerta.

Bekaert je nekada zastupao i članove separtističke baskijske grupe Eta, čije su se optužbe odnosile na terorizam i smrt najmanje 800 ljudi.

XS
SM
MD
LG