Dostupni linkovi

RS: Vlast traži suspenziju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH


Zgrada Parlamenta Republike Srpske
Zgrada Parlamenta Republike Srpske

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj uputila je zahtev Narodnoj skupštini za održavanje posebne sednice entitetskog parlamenta na kojoj bi bila suspendovana odluka o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, prenosi Beta.

Stranke vladajuće koalicije – Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija RS, zatražile su stavljanje van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma, kao i poništavanje odluke o izboru članova Komisije za provođenje referenduma.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zakazao za petak, 3. novembra, sednicu Kolegijuma parlamenta na kojoj bi trebalo da bude utvrđen predlog dnevnog reda i termina održavanja 24. posebne sednice Narodne skupštine.

Odluka o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH predlaže se 20 dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

Predsednik RS je još polovinom septembra najavio suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena u Narodoj skupštini RS u julu 2015. godine, ali je u Službenom glasniku RS objavljena tek 20. septembra.

Referendum je trebalo da bude održan 19. novembra, a referendumsko pitanje je trebalo da glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru RS?".

Najave održavanja ovog referenduma izazvale su oštre reakcije međunarodnih predstavnika u BiH, a protiv održavanja ovog referednuma je i opozicioni Savez za promene.

XS
SM
MD
LG