Dostupni linkovi

Nevreme protutnjalo kroz Evropu


Posledice nevremena u Kragujevcu
Posledice nevremena u Kragujevcu

Republički hitrometeorološki zavod Srbije povukao je upozorenje na žuti meteoalarm izdat zbog nevremena koje je u nedelju tokom popodneva i večeri pogodilo Srbiju.

Na udaru jake kiše i vetra bili su delovi Vojvodine, Beograda i centralne Srbije, a oštećeni su krovovi kuća, drveće, vozila, električni kablovi, a bilo je i mnogobrojnih problema u saobraćaju.

Nevreme, koje je u Srbiju stiglo iz centralne Evrope je prvo zahvatilo Suboticu i okolinu, a najviše problema izazvalo je na Paliću gde je iz korena izčupano nekoliko stoletnih stabala u Parku prirode.

Oluja je odnela i krov sa ugostiteljskog objekta na obali Palićkog jezera kod Muškog štranda, kaže za Radio Sloboda Evropa Marta Dobo direktorka Parka prirode "Palić".

„Jak vetar iščupao je iz korena nekoliko starih stabla. Jedan hrast je pao na apoteku iščupavši koren sa ogromnom loptom od zemlje. Na svu sreću niko nije stradao. Na jedna automobil palo je drvo iz dvorišta, a štete je bilo i na obli Palićkog jezera, gde je vetar odneo delove krova na terasi na Muškom štrandu“, kaže Dobo dodajući da zaštitari na terenu Parka prirode još uvek rade na utvrđivanju razmera pričinjene štete.

Problema je bilo na auto-putu Subotica-Novi Sad, jer je snažan vetar lomio saobaraćajnu signalizaicju i bacao je na kolovoz.

U Kragujevcu je tokom popodneva jak vetar lomio grane, koje su prikom pada oštetile nekoliko automobila, a oluja je rušila i limene ograde na gradilištima. Slično je bilo i u ostalim delovima centralne Srbije, vetar je kidao strujne kablove i odnosio crepove sa starijih kuća.

U Beogradu je bilo slučajeva u kojima je oluja čupala drveće iz korena i oštetila gradsku rasvetu.

Posledice nevremena širom Evrope

U olujnom nevremenu u centralnoj Evropi sa udarima vetra i od 160 kilometara na čas, poginula su dvojica vozača na zapadu Poljske.

U Češkoj su stradali muškarac i žena na ulici kada se na njih obrušilo drvo.

Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlazi bez preke potrebe jer orkan „Gregor“ još jača sa zapada, a očekuje se da će olujno nevreme početi da jenjava tek večeras.

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove, a u češkoj prestonici Pragu je zbog bezbednosti posetilaca i životinja zatvoren Zoološki vrt.

Poljska vatrogasna straža od jutros je, zbog nevremena, imala 1.200 intervencija.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovova i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Železnički saobraćaj u obe zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevreme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rekama.

Snažno nevreme zahvatilo je i Nemačku.

Vlasti su proglasile stanje elementarne nepogode u Berlinu gde vatrogasci nastoje da otklone posledice oluje koja je opustošila ulice glavnog grada Nemačke.

Jedna osoba je teško povređena kada se na nju srušila skela, a jak vetar je srušio krov stambene zgrade i čupao drveće, prenela je agencija DPA.

Brojne železničke linije na severu i centralnom delu Nemačke, ka Bremenu, Hamburgu, Berlinu, Drezdenu i Lajpcig su obustavljene, rekao je portparol Nemačke železnice (DB).

U Hamburgu je reka Elba probila nasip. Spasilačke ekipe blokirala je okolne ulice kako bi osigurali da voda ne prodre u podzemni parking. Vatrogasci su zbog oluje pozvani na 500 intervencija.

XS
SM
MD
LG