Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rojava: Britanac optužen zbog pripadnosti IDIL-u


Uništavanje eksplozivnih sredstava u okolini Rake u Siriji, nakon preuzimanja tog dijela od militanata IDIL-a

Dvadesetjednogodišnji Jack Letts iz Oxforda u Velikoj Britaniji optužen je za pripadanje tzv. Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL), kazali su zvaničnici Rojave, kurdske regije Sirije.

Letts je otputovao u Siriju 2014. godine, gdje ga je kasnije zarobila kurdska grupa YPG, nakon što je napustio teritoriju pod kontrolom IDIL-a.

Zvaničnici su za BBC kazali da je Letts zarobljen u maju 2017. godine.

U saopćenju koje je BBC zaprimio od samoproglašene autonomne regije Demokratske Federacije Sjeverne Sirije, također poznate kao Rojava, navodi se da je Letts odveden u zatvor u Qamishliju na toj teritoriji, te da je ovaj slučaj i dalje pod istragom lokalne policije Rojave.

Ovo je prvi put da su kurdske snage potvrdile da su zarobile Lettsa kao ratnog zatvorenika.

Letts se oženio u Iraku i ima dijete.

Njegovi roditelji su negirali da je otišao u Siriju kako bi se borio s IDIL-om, te su čak započeli peticiju u kojoj se tvrdi da je "nestao na crnoj lokaciji u stilu Guantanama" na teritoriji pod kontrolom Kurda.

Međutim, Sinam Mohamad, predstavnica Demokratske Federacije Sjeverne Sirije za Evropu, za BBC je kazala da sudska tijela njene regije poštuju međunarodna ljudska prava i da Lettsa tretiraju u skladu sa Ženevskom konvencijom i međunarodnim standardima za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG