Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ateisti Srbije i Žene u crnom podržale Mihajlović koju napada SPC


Zorana Mihajlović

Ateisti Srbije i Žene u crnom podržale su u petak potpredsedmicu Vlade Srbije i predsednicu tela za ravnopravnost polova Zoranu Mihajlović koju je napala Srpska pravoslavna crkva.

Koordinatorka nevladine organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović izjavila je danas da podržava stav ministarke Zorane Mihajlović da žene same treba da odlučuju kada i koliko će imati dece, ali je dodala da država mora da stvori uslove u kojima će one donositi tu odluku.

"Država mora da stvori socijalne, zdravstvene i ekonomske uslove u kojima će žene odlučivati kada i koliko će imati dece", rekla je Zajović agenciji Beta na pitanje o polemici ministarke Mihajlović i SPC povodom izjave vladike Amfilohije koji je optužio "Srpkinje da su postale čedomorke".

"One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu", rekao je mitropolit u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Irinej je potom ocenio da su "žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo".

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da treba pustiti žene da radjaju onda kada one to hoće.

Po rečima predstavnica "Žena u crnom", država Srbija permanentno dozvoljava kršenje ljudskih prava i mešanje Crkve u sve sfere javnog života.

Zajović je dodala da sve to pokazuje da SPC zloupotrebljava religiju i naciju u funkciji kontrole žena.

Kako je ocenila, SPC konstantno degradira žene, i velikodostojnike zanima samo sticanje materijalnog bogatstva i zaštita ratnih zločinanaca, a ne beda građana.

Ona je ocenila da bi i crkveni sud trebalo da deluje i donese presude, pogotovo u slučaju vladike Amfilohija i njegovog govora mržnje.

Episkop bački Irinej ocenio je da je Mihajlović svojim stavom potpuno svesno podržala ovonedeljeni kontrovertzan nastup nemačke književnice Herte Miler povodom Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Ranije danas i udruženje Ateisti Srbije oštro je kritikovalo portparola Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Bulovića zbog napada na potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović, koja je, kako su naveli, jedina predstavnica aktuelne vlasti koja se usprotivila neprekidnim atacima SPC na žene i njihova ljudska prava i ponovo pozvali državne organe da reaguju na takve izjave kojima se krše zakoni.

"Mirko Bulović, u javnosti poznat i kao episkop bački Irinej, uobičajenim spinom ovog redovnog autora najbizarnijih i najagresivnijih saopštenja SPC, optužio je (potpredsednicu Vlade Srbije) Zoranu Mihajlović da se zalaže za istrebljenje Srba i za pripisivanje sve ratne krivice devedesetih samo na Srbe. Izlišno je i govoriti da ona ni na jedan način nije iskazala privrženost takvom stavu", naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost

Ocenili su da Bulovićevo saopštenje svedoči o njegovoj "ostrašćenosti i frustriranosti", kao i o pokušaju "zlostavljanja i ponižavanja žena".

"Razumemo donekle njihovu frustriranost. Sami su odabrali neprirodan život bez ostvarivanja emotivnih veza i sticanja porodice. Sami su, sasvim svesno, odabrali privrženost bizarnom, protivprirodnom kultu koji uči da prava sreća dolazi tek nakon smrti, a da je skup ćelija fetusa svesno i razumno ljudsko biće. Sami su odabrali zavet ćutanja pred brutalnim primerima pedofilije i nasilja u sopstvenim redovima. Sami su odabrali život prepun obmana, laži i posvećenosti sticanju materijalnih dobara, sasvim protivno čak i onim pozitivnim učenjima sopstvene verske zajednice", piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su zatražili od društa i države da osude talas verbalnog nasilja i mržnje koji se "prosipa iz SPC već predugo".

"Dosta je, stvarno je dosta. Tamo gde razum ne može uticati na ljude da ne čine zlo i ne narušavaju prava drugih ljudi, imamo zakone. Zakone, da zlo sputamo i da ga podučimo tome da ne može divljati mahnito. Primenite zakone, okončajte mizoginiju i bahatost SPC", napisalo je Udruženje Ateisti Srbije.

XS
SM
MD
LG