Dostupni linkovi

Washington zabrinut zbog nasilja u Mijanmaru


Pripadnici Rohindža muslimana bježe u Bangladeš
Pripadnici Rohindža muslimana bježe u Bangladeš

Državni tajnik Sjedinjenih Država Rex Tillerson (Reks Tilerson) izrazio je zabrinutost zbog humanitarne krize i nasilja u Mijanmaru, navodi se u saopćenju glasnogovornika portparola State Departmenta.

Tillerson je pozvao vojnog lidera Mijanmara Min Aunga Hlainga da potakne sigurnosne snage u zemlji da podrže Vladu u zaustavljanju nasilja u mijanmarskoj državi Rakine i omogući siguran povratak imovine raseljenim osobama u jeku krize, pogotovo narodu Rohindža.

Američki diplomata je zatražio od zapovjednika mijanmarske vojske da omogući dostavu humanitarne pomoći osobama raseljenim tijekom dvomjesečnih sukoba.

Tillerson je osudio napad muslimanskih pobunjenika na sigurnosne snage u Rakinu u augustu, u incidentu koji je doveo do smrti više desetaka ljudi, a čija je posljedica bila da stotine tisuća Rohindža muslimana napuste zemlju i odu u Bangladeš.

U izvještaju organizacije za ljudska prava Human Rights Watch navodi se da je od augusta spaljeno 288, od ukupno 866 sela u Rakinu.

Vojska Mijanmara je 25. augusta započela veliku operaciju protiv militanata "Armije spasa Rohinža Arakana" (ARSA), koja je organizirala sinhronizirani napad na granični prijelaz, policijsku postaju i vojne jedinice.

XS
SM
MD
LG