Dostupni linkovi

Španski premijer zahteva direktnu upravu nad Katalonijom


Marijano Rahoj u španskom Senatu
Marijano Rahoj u španskom Senatu

Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je danas poslanike gornjeg doma španskog parlamenta, Senata, da izglasaju direktnu upravu nad Katalonijom, usred eskalirajuće krize tog španskog regiona koji traži nezavisnost.

Rahoj je rekao da želi da smeni katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, njegovog potpredsednika i sve regionalne ministre.

Govor Marijana Rahoja ispraćen je velikim aplauzom u Senatu u kojem njegova Narodna stranka ima većinu.

Istovremeno će u Barseloni biti nastavljena sednica katalonskog parlamenta.

Pućdemon je izjavio u četvrtak da je protiv vanrednih regionalnih izbora, jer je naveo da nije dobio garancije španske vlade da bi u tom slučaju odustala od ukidanja autonomije Katalonije, javila je agencija Frans pres.

"Od sada je na katalonskom parlamentu da odredi posledice primene član 155 Ustava protiv Katalonije" koji omogućava ukidanje autonomije te oblasti, rekao je Pućdemon.

Na njegovu izjavu je odmah reagovala potpredsednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija koja se založila za preuzimanje nadležnosti od oblasti Katalonije kako bi se "otvorila nova etapa poštovanja zakona".

Opozicija u Kataloniji je takođe reagovala pozivajući Pućdemona da raspiše izbore kako bi se sprečilo ukidanje autonomije te oblasti.

Skoro pola miliona ljudi na ulicama Barselone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se posle 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

XS
SM
MD
LG