Dostupni linkovi

EU ne može riješiti krizu nakon katalonskog referenduma


Zastava Katalonije na balkanu u Barseloni

Evropska unija (EU) ne može riješiti političku krizu u Španiji nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije, izjavio je predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk.

On je na konferenciji za novinare tokom samita EU u Briselu rekao da nema mjesta bilo kakvoj intervenciji Evrope i da je problem između španske Vlade i regionalnih vlasti Katalonije unutrašnje pitanje Španije.

"Ne očekujem širu diskusiju o situaciji u Španiji. To nije na našem dnevnom redu", zaključio je Tusk.

Španija će u subotu početi s obustavom katalonske autonomije dok čelnik ove regije prijeti proglašenjem nezavisnosti.

Iz vlade su kazali da će se ministri sastati kako bi aktivirali Član 155 Ustava, čime se vladi omogućava preuzimanje vlasti nad tom regijom, javio je BBC.

Član 155, koji je zacementirao demokratsku vlast tri godine nakon smrti diktatora generala Francisca Franca 1975. godine, Madridu omogućava da nametne direktnu vladavinu u situaciji krize, ali taj Član nikad dosad nije aktiviran.

Čelnik Katalonije je rekao da će katalonski parlament glasati o nezavisnosti ako Španija nastavi sa svojom "represijom".

Španski premijer Mariano Rajoy je katalonskom čelniku Carlesu Puigdemontu odredio rok do 10.00 sati po lokalnom vremenu za davanje definitivnog odgovora na pitanje o nezavisnosti, te je od njega zatražio da se "ponaša razumno".

Kada je ovaj rok istekao, španska vlada je optužila katalonske vlasti za izazivanje sukoba.

"Španska vlada će početi s procedurama nabrojanim u Članu 155 Ustava kako bi vratila zakonitost u katalonskoj samoupravi", saopšteno je iz vlade.

XS
SM
MD
LG