Dostupni linkovi

Brnabić: Katastrofalna medijska situacija u Srbiji nasleđena


Ana Brnabić
Ana Brnabić

"Srbija je ne samo neprofesionalno vođena u ranijem periodu (do dolaska naprednjaka na vlast) već je bila zapuštena", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Parlamentu na početku dela zasedanja na kome članovi Vlade odgovaraju na poslanička pitanja.

Premijerka se osvrnula i na medijsku situaciju u zemlji.

"Medijska situacija u Srbiji je katastrofalna", rekla je Brnabić i dodala da je ona nasleđena. Naglasivši da je stanje u medijima 2012. bilo dva puta gore nego danas, Brnabić je najavila da će se sastati sa nezadovoljnim predstavnicima medija i da to nije mogla prethodnih desetak dana jer je bila zauzeta.

Predstavnici grupe Za slobodu medija delili su poslanicima ispred Sklupštine Srbije letke sa pitanjima premijerki odnosno ministrima Vladi Srbije. Između ostalog, premijerki su poslavljena pitanja:

Zašto nije prihvatila poziv na sastanak sa Grupom za slobodu medija?

-Šta joj govori podatak da su tokom 2013. zabeležena 23 slučaja napada ili pritiska na novinare, a ove godine samo u prvih osam meseci 54 slučaja?

- Kada će članovi Vlade početi da poštuju Zakon o javnom informisanju koji zabranjuje diskriminaciju medija, novinara i urednika?

- Koliko novinara je pod merama kao što su praćenje snimanje i tajni nadzor komunikacija?

U Skupštinu Srbije su, pored premijerke, došli i ministri zaštite životne sredine Branislav Nedimović, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, evropskih integracija Jadranka Joksimović, trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministri bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, Nenad Popović i Milan Krkobabić.

XS
SM
MD
LG