Dostupni linkovi

Umrla muzička R&B legenda 'Fats' Domino junior


Fats Domino u ruševinama svoje kuće u Nju Orleansu nakon uragana Katrina 2005. godine
Fats Domino u ruševinama svoje kuće u Nju Orleansu nakon uragana Katrina 2005. godine

Antonine "Fats" Domino Junior, jedan od najuticajnijih R&B i rokenrol izvođača pedesetih i šezdesetih godina, umro je u 89. godini. Bio je pjevač, tekstopisac, svirao je i klavir, a njegovo djelo imalo je velikog uticaja na muziku šezdesetih i sedamdesetih godina.

Američki roker ostao je upamćen po hitovima "Ain't That A Shame" i "Blueberry Hill".

Domino junior, muzičar iz Nju Orleansa prodao je preko 110 miliona ploča i imao je veliki uticaj na početke i razvoj rokenrola.

Njegov debitanski singl "The Fat Man" (1949) prodat je u preko milion primjeraka, a mnogi ga smatraju prvim rokenrol albumom u istoriji. Imao je 40 pjesama na top-listi 10 najboljih R&B pjesama i 11 pjesama na top-listi 10 najboljih pop melodija.

Primljen je Rokenrol kuću slavnih 1986. godine.

"Fats" Domino je bio jedan od prvih ritam i bluz muzičara koji je zadobio širu popularnost među takozvanom "bijelom publikom", a najplodniji muzički perod imao je tokom pedesetih.

Uticao je na muziku šezdesetih i sedamdesetih godina, a sam Elvis Presley je, predstavljajući ga na jednom koncertu, rekao da: "Ovaj gospodin je imao ogroman uticaj na moj početak".

Živio je u rodnom Nju Orleansu, koji je rijetko napuštao, čak i za vrijeme uragana Katrina 2005. godine kada je sa svojom bolesnom suprugom ostao u kući koja je potpuno uništena.

Gotovo da i nije nastupao tokom posljednje decenije.

XS
SM
MD
LG