Dostupni linkovi

Skat: Hojt Ji iznosi stavove kao prijatelj Srbije


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da je razgovor zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajana Jia i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio otvoren i pozitivan i da Hojt Ji iznosi stavove kao prijatelj Srbije.

Na pitanje novinara šta je Vučić kazao Hojtu na tom stastanku, Skat je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da nije na njemu da o tome govori i da će Vučić naknadno reći.

Na konstataciju novinara da li je Hojt Ji možda preterao u svojim izjavama, Skat je ocenio da je on svoj stav izneo kao prijatelj Srbije.

"Mi podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji, na kome ima još izazova kao što su vadavina prava, sloboda medija i normalizacija odnosa sa Kosovom. Bez toga neće biti integracije u EU", naveo je ambasador.

Skat je istakao da "Srbija može imati dobre odnose sa Rusijom, ali i dobre odnose sa nama (SAD), sa Kinom i sa kim god još hoće", rekao je Skat.

Dodao je da zemlja koja hoće da uđe u EU mora biti posvećena tome sto odsto.

"EU ima zajedničku spoljnu politiku i očekuje da se ona sprovodi", naveo Skot.

Visoki zvaničnik SAD Hojt Brajan Ji izjavio je u ponedeljak u Beogradu da zemlja poput Srbije, koja želi članstvo u EU, mora jasno to da pokaže a ne da balansira izmedju dve strane.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je na istom skupu u PKS novinarima rekla da Srbija neće menjati svoju spoljnu politiku i da je posvećena Evropskoj uniji.

Na pitanje novinara kako vidi izjavu Hojta Jia, rekla je da je njeno mišljenje da je Srbija posvećena EU.

XS
SM
MD
LG