Dostupni linkovi

Čović najavio odgovor na upitnik EK i aktiviranje MAP-a


Dragan Čović
Dragan Čović

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović u Briselu je saopštio nameru zvaničnog Sarajeva da do kraja godine preduzme dva važna koraka u evroatlantskim integracijama: odgovor na Upitnik Evropske komisije kao i aktiviranje Akcionog plana o članstvu u NATO (MAP).

Čović je potvrdio da će odgovore na upitnik predati visokoj predstavnici Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini koja će doći u prestonicu BiH da bi primila dokument koji ima oko 25.000 strana.

“Imamo apsolutnu podršku svih institucija ovde. Na nama je da odradimo onaj minimum stvari. Ja sam uveren da ćemo mi do sredine 12. meseca završiti priču o upitniku. Verujem da ćemo gospođi Mogerini u Sarajevu predati taj uptinik”, izjavio je Čović na kraju jednodnevne posete Briselu.

Čović najavio dva važna koraka u evroatlanstkim integracijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Iz kabineta šefice evropske diplomatije, Federike Mogerini je saopšteno da je u razgovoru sa Čovićem istaknuta neophodnost usvajanja zakona o akcizama, završavanju odgovora na upitnik do kraja godine, kao i o obezbeđivanju kontinuirane i efikasne implementacije Reformske agende. “Svi ovi koraci su neophodni za napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija; to je nešto što ljudi u zemlji traže i očekuju”, poručila je Mogerini putem saopštenja.

Ona je takođe naglasila svoju odlučnost da podrži sve partnere na Zapadnom Balkanu, uključujući BiH, “u preduzimanju konkretnih i nepovratnih koraka” na putu evropskih integracija. “(Mogerini) je bila jasna u njenim očekivanjima da će Bosna i Hercegovina postići brze i uverljive rezultate u vezi sa obavezama prema EU”, stoji u saopštenju iz njenog kabineta.

Čović se sastao i sa generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltenbergom, gde je zatražio od zemalja članica jasno stajalište oko sarajevske namere da pokrene punopravno članstvo u NATO.

“Ja sam uveren da smo bili pravi partneri u svi zajednčkim projektima. Naš pregled odbrane i revidiran akcioni plan koji ćemo ubrzo dostaviti pokazuje naše praktično opredeljenje da smo spremni poslati poruku svim NATO članicama da prema BiH trebaju imati veoma jasnu poziciju kad je u pitanju aktiviranje MAP-a”, poručio je Čović.

Prvi čovek alijanse Stoltenberg je pred novinarima naglasio potrebu da BiH nastavi sa vojnim reformama. On je u tom smislu pozdravio napredak koji je ostvaren u registraciji odbrambene imovine i ohrabrio je sarajevske vlasti da ojačaju napore i registruju još više imovine.

“Napravili ste napredak u preoblikovanju vaših oružanih snaga i struktura. Pregled odbrane dogovoren prošle godine bio je važan korak napred. Fokus sada treba da bude na primeni, kako bi ovaj pregled postao realnost. Računam na Bosnu i Hercegovinu da udvostruči napore u ovoj oblasti”, poručio je Stoltenberg.

Dragan Čović se u toku dana sastao i sa predsednikom Evropskog saveta, Donaldom Tuskom.

XS
SM
MD
LG