Dostupni linkovi

EK: Kreditni rejting BiH mogao bi se dodatno pogoršati


Konvertibilna marka (KM)
Konvertibilna marka (KM)

Kreditni rejting Bosne i Hercegovine mogao bi se dodatno pogoršati ako uskoro ne dođe do nastavka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), navedeno je u Ekonomskom izvještaju o napretku koji je sačinila Evropska komisija (EK) za Zapadni Balkan i Tursku, u dijelu koji se odnosi na BiH.

U izvještaju se ističe da je trenutni rejting Bosne i Hercegovine "B" sa stabilnim izgledima, prema ocjeni Agencije Standard & Poor's, te upozorava da bi se to u slučaju nerealizacije aranžmana moglo pogoršati, pišu današnje Nezavisne novine, prenosi Srna.

"Dalja kašnjenja u ispunjavanju uslova za isplatu naredne tranše MMF-a mogla bi pogoršati procjenu agencije za BiH", navedeno je u izvještaju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SVOT Saša Grabovac saglasan je sa ocjenom Evropske komisije da bi moglo doći do pada rejtinga ako ne prođe druga tranša produženog aranžmana s MMF-om.

"Čak ni kritičari aranžmana ne poriču da samo potpisivanje garantuje određenu stabilnost koja posljedično dovodi do poboljšanja kreditnog rejtinga", rekao je Grabovac.

U Evropskoj komisiji upozoravaju i da su tri najveća strana kreditora BiH Svjetska banka, koja drži 22 odsto ukupnog duga u stranoj valuti, zatim Evropska investiciona banka, koja ima 19 procenata, te MMF sa 12 odsto ukupnog stranog javnog duga Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG