Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN glasuje o Siriji


Prizor iz Rake, Sirija
Prizor iz Rake, Sirija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) danas će glasovati o nastavku istrage o napadima kemijskim oružjem u Siriji, navode diplomatski izvori u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku.

To glasovanje bi ulaganjem veta mogla blokirati Rusija, koja prvo želi da se razmotri izvješće o napadu sarinom u kojem je u travnju u sirijskom mjestu Han Šejhun stradalo više od 80 osoba. To izvješće bi trebalo biti objavljeno u četvrtak.

Sjedinjene Američke Države su zatražile glasovanje o nacrtu rezolucije koji će odboru stručnjaka UN-a i Organizacije za zabranu upotrebe kemijskog oružja omogućiti da još godinu dana istražuju okolnosti tog napada kao i drugih napada u kojima su, kako se sumnja, sirijske vlasti koristile kemijsko oružje.

Sadašnji mandat tog istražnog odbora traje do 18. studenog.

Zapadne zemlje optužile su vojsku sirijskog predsjednika Bašara el Asada za napad 4. travnja, za koji se sumnja da je izveden kemijskim oružjem, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile kemikalije.

Kao odgovor na taj napad, američki predsjednik Donald Trump odobrio je napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Al Šajrat.

Sirija: Desetine mrtvih u napadu hemijskim oružjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

XS
SM
MD
LG