Dostupni linkovi

Čović sa zvaničnicima Evropskog parlamenta: Dva važna koraka pred BiH


Dragan Čović
Dragan Čović

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je najavio da će do kraja ove godine Sarajevo preduzeti dva važna koraka u evroatlantskim integracijama: odgovor na upitnik Evropske komisije, kao i aktiviranje MAP-a (Akcionog plana o članstvu u NATO).

Čović je u Strazburu govorio pred Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta. On je naglasio kako bi kanididatski status za Bosnu i Hercegovinu služilo kao “vetar u leđa” i time bi zemlja ubrzala korake u cilju sustizanja Srbije i Crne Gore u procesu evrointegracija. On tvrdi da je ostalo da se pripremi još oko 50 odgovora i posle toga Sarajevo može da dokument preda nadležnima u Evropskoj komisiji. Međutim, on je apelovao na zvaničnike u Briselu da ne izađu sa dodatanim uslovima prema Bosni i Hercegovini:

“Odustanimo od dopunskih pitanja. To će se doživeti kao nova barijera. Pustite vlasti BiH da tarnsformiraju sebe i ubrzaju taj put. Drugog puta nema”, rekao je Čović pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Većina članova spoljnopolitčkog komiteta EP je izrazilo nadu da će Bosnia i Hercegovina dobro pripremiti odgovor a upitnik, te da će dobiti status kandidata već naredne godine.

Čović je naglasio kako postoji saglasnost svih politčkih lidera u BiH da zemlja pokrene procese i prema NATO alijansi.

“Naša ideja je da je MAP aktiviramo do kraja ove godine – da to bude odgovor onima koji sumnjaju u naš evroatlantski put. Aktiviranje MAP-a biće odgovor na one snage koje drugačije razmišljaju u BiH”, naglasio je Čović poručivši da evroatlantski put nema alternativu.

XS
SM
MD
LG