Dostupni linkovi

Izetbegović: Turska pomaže BiH kao nikada ranije


 Bakir Izetbegović,
Bakir Izetbegović,

Turska Bosnu i Hercegovinu nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je to rekao na programu obilježavanja 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, koji je održan danas u Kongresnom centru Bestepe, u Ankari, gdje je premijerno predstavljena i serija nedavno snimana o životu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA), prenosi N1.

Izetbegović se zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj supruzi Emini Erdogan, što čuvaju sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, istakavši da je priznanje njemu i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega.

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Izetbegović je kazao da su Turci uvijek bili prijatelji BiH i pomagali su joj koliko su mogli.

"Ali, u nekim dijelovima istorije su bili tako zabavljeni svojim problemima da su pomalo zaboravljali na BiH. Ili su bili jako zainteresirani da nam pomognu ali nisu imali snage da to urade. Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem, Recepom Tayyipom Erdoganom su jako zainteresirani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj istoriji", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je bio pored svog oca, Alije Izetbegovića posljednjih sati njegovog života. Tada je, podsjetio je Izetbegović, Alija Izetbegović čuo da mu u posjetu dolazi tadašnji premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.

"Ova država, Turska, BiH pomaže u svemu u onome što joj treba. Nesebično je pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu koji će nam osigurati stabilnost i sigurnost u BiH, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa s kojima smo ratovali prije 20 godina, jer nama na Balkanu valja živjeti sa Srbima i Hrvatima i Turska je toga svjesna. Ona nam pomaže da izgradimo nanovo te odnose", rekao je Izetbegović i, na kraju dodao:

"Neki nisu sretni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali šta im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tayyipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati".

Skupu, u Ankari, prisustvovao je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG