Dostupni linkovi

Predsednik parlamenta Turske: Srbija važna na Balkanu


Zastava Srbije i Turske
Zastava Srbije i Turske

Predsednik turskog parlamenta Ismail Karaman rekao je danas u Beogradu da je Srbija značajna zemlja na Balkanu, kao i da je značajna za Tursku.

"Srbija ima veliku ulogu kako za okolne države tako i na Balkanu. Ona je značjna kako za nas tako i za Balkan. Mi sa Srbijom imamo puno toga zajedničkog. Imamo zajedničku kulturu, delimo zajedničku istoriju, imamo puno toga od prošlosti i za budućnost", rekao je Karaman posle sastanka sa predsednicom srpske skupštine Majom Gojković.

Prema njegovim rečima, Srbija i Turska "nisu susedi ali su veliki prijatelji". ;On se zahvalio na podršci Srbije turskim vlastima tokom neuspelog puča 2016. godine.

Karaman je naveo da će srpski i turski parlament i dalje "dobro raditi i sarađivati", kao što će činiti i Srbija i Turska.

Maja Gojković je navela da su dva parlamenta 2015. potpisala sporazum o saradnji a da se posle posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i utvrđivanja strateških ciljeva saradnje Srbije i Turske, što su i politička i ekonomska saradnja, može raditi na memorandumu o formiranju "zajedničke komisije dva parlamenta koja bi pratila saradnju na nivou vlada".

Maja Gojković je rekla da će Karaman razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom vojvođanskog parlamenta Ištvanom Pastorom.

"Naša je želja da Turska sa svojim investicijama i sa svojom saradnjom u svim oblastima bude prisutna na čitavoj teritoriji države, kako na jugu tako i u Vojvodini, koja ima svoje potencijale za eventualno ekonomsko prisustvo Turske", rekla je Gojkovićeva.

XS
SM
MD
LG