Dostupni linkovi

Berlin: Protest protiv kročenja desničara u Bundestag


Demonstranti okupljeni u Berlinu

Hiljade demonstranata protestovalo je u Berlinu pod sloganom "Protiv mržnje i rasizma u Bundestagu" uoči prvog pojavljivanja poslanika ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) u novom sazivu nemačkog parlamenta početkom iduće nedelje.

Novoizabrani nemački parlament Bundestag održaće prvu sednicu u utorak, 24. oktobra.

Mašući plakatima sa natpisima kao što je "Stop za AfD" i "Moje srce kuca za raličitost" demonstranti su izašli na ulice dva dana pre prve sednice novog saziva na kojoj će biti i poslanici AfD-a.

Taj atiislamski i antiimigrantski pokret osvojio je 12,6 odsto glasova na parlamentarnim izborima održanim prošlog meseca i postao treća po snazi stranka u zemlji.

Ulazak AfD-a u parlament, stranke koja nije prošla cenzus od pet odsto 2013. gpdine, predstavlja prekretnicu za nemačku posleratnu istoriju, navodi agencija Frans pres.

AfD je profitirao od nezadovoljstva dela nemačkog društva izazvanog dolaskom više od miliona tražilaca azila u zemlju 2015. i 2016, a na osnovu odluke kancelarke Angele Merkel.

"Dok AfD ulazi u Bundestag prvi put 24. oktobra, treba znati da naš parlament nije mesto za rasizam, diskriminaciju i falsifikovanje istorije", saopštio je pokret Kompakt koji je pozvao na današnje demonstracije.

"Mi samo možemo da demonstriramo i kažemo da ima još puno ljudi koji nisu glasali za AfD", rekla je jedna od učestnica današnjeg protesta.

XS
SM
MD
LG