Dostupni linkovi

FBiH: U novembru generalni štrajk doktora i stomatologa


Dom zdravlja, Sarajevo
Dom zdravlja, Sarajevo

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je najavio da će medicinski radnici 6. novembra stupiti u generalni štrajk na cijelom području Federacije BiH ukoliko nadležne institucije u periodu od 23. oktobra do najavljenog datuma ne potpišu koletivni ugovor.

Potpredsjednik tog saveza Rifat Rijad Zaid na pres-konferenciji iznio je detalje o toku dosadašnjih pregovora kao i razloge nepotpisivanja kolektivnog ugovora nakon sedam mjeseci pregovaranja.

"Pregovori su počeli u februaru između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Federalnog ministarstva zdravlja te uz učešće pojedinih kantona. Nakon sedam mjeseci rezultat toga je da imamo jasno profilisane zahtjeve i pozicije pojedinih kantona. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se urušava na način da doktori medicine i to oni najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Javnost mora znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti nakon 20 godina, koliko je potrebno da se profilira jedan kvalitetan kadar", kazao je Zaid.

On je podsjetio da je Skupština Federanog sindikata, u julu ove godine u Mostaru, dala preporuku za datum početka štrajaka u slučaju da ne dođe do dogovora.

"Mislimo da smo dali sasvim solidan rok i umanjili naše zahtjeve nakon kojih smo očekivali da dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor jeste uslov svih uslova. Mislimo da će to zaustaviti negativne trendove u zdravstvu. Ako doktori budu imali svoj kolektivni ugovor imat će riješen svoj radnopravni status", rekao je Zaid.

Sindikat će najavu štrajka, u skladu sa zakonom, uputiti Federalnom ministarstvu zdravstva 23. okotbra, sa svim potrebnim dokumentima koje priprema pravni tim na osnovu odluka Skupštine i Upravnog odbora.

XS
SM
MD
LG