Dostupni linkovi

Protest opozicije 'za fer izbore u Beogradu'


'Broj kolona nije bitan, bitna je mogućnost izbora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

RSE/Video

"U 21. veku se borimo da sačuvamo naše glasove od krađe vlasti", rekao je Saša Janković na protestnom skupu "Beograd se voli - Beograd se brani", Pokreta slobodnih građana (PSG) na Trgu Republike. Lider PSG uveren je u izbornu pobedu na predstojećim izborima u Beogradu, ako bude sprečena izborna krađa.

Sa protestnog skupa, koji je održan na Dan oslobođenja Beograda, Janković je rekao da je Beograd sada "okupiran iznutra". Objasnio je da je okupiran od ljudi pod fantomkama i onim sa lažnim lentama i diplomama.

Janković je rekao da se u Beogradu kada se promeni vlast neće postavljati "nikave fontane ni jarboli, kao ni đinđuve dok god i poslednje naselje ne dobije kanalizaciju i struju".

"A ni tada, nećemo postavljati đinđuve", rekao je Janković aludirajući na novogodišnju rasvetu koju je gradska vlast postavila u oktobru.

Osvrćući se na činjenicu da je grad raskopan jer su gradske vlasti pokrenule na više mesta u isto vreme radove na rekonstrukciji ulica, profesorka u penziji Srbijanka Turajlić rekla je da je grad raskopan, ne zbog nečije nesposobnosti ili preizbornog uređenja, već zbog bahatosti i osionosti čelnih ljudi, gradničalenika Siniše Malog i gradskog menadžera Gorana Vesića.

"Ovde se radi o bahatoj osveti građanima Malog i Vesića koji su svesni da se više nikada neće vratiti na vlast", rekla je ona.

Glumac Sergej Trifunović pozvao je one koji preko "lajf strima" na Fejsbuku gladaju prenos protesta da im se pridruže.

[Snimak protesta, Beograd, 20. oktobar 2017.]

Okupljeni su sa Trga Republike krenuli u protestnu šetnju do zgrade Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Radio-televizije Srbije i Skupštine grada Beograda, gde su predali zahteve za održavanje fer i poštenih izbora.

Nakon što su predali zahteve učesnici protesta otišli su na koncert Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd“ povodom Dana oslobođenja Beograda. Protest (PSG) je inače održan na istom mestu gde je zakazan i koncert i neposredno uoči početka svirke.

PSG je ranije saopštio da zahteva da birački spisak bude uređen, tačan i potpun, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku.

Traži se i da građani mogu ostvarivati biračko pravo na teritoriji lokalne jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci, čime bi se sprečila zloupotreba biračkog prava fiktivnim prijavljivanjem prebivališta.

PSG zahteva da bude obezbeđeno pravo na uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora preko ovlašćenih lica.

Insistira se i na zakonitom sastavu Gradske izborne komisije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u njenom stalnom sastavu.

Traži se i jednak tretman vladajuće koalicije i opozicije u medijima, kao i dosledno sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima, kao i Zakon o medijskim javnim servisima.

Od Regulatorne agencija za elektronske medije (REM) se zahteva da vrši svoju nadzornu funkciju u skladu sa zakonom i da se stara o ravnopravnom tretmanu političkih aktera u izbornoj kampanji.

PSG zahteva da se eliminiše prednost u medijskom predstavljanju za učesnike izbora koji su istovremeno nosioci javnih funkcija, kao i da se zabrani izveštavanje o njihovim službenim aktivnostima dve sedmice uoči kraja izborne kampanje.

Beogradski izbori trebalo bi da budu održani u martu iduće godine.

XS
SM
MD
LG