Dostupni linkovi

'Protestni koncert' Inicijative Ne da(vi)mo Beograd


NDB: Nastavljamo borbu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

NDB: Nastavljamo borbu

Godišnjicu oslobođenja glavnog grada u Drugom svetskom ratu, Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ obeležila je koncertom na beogradskom Trgu republike.

Pred više od hiljadu ljudi nastupilo je nekoliko bendova različitih žanrovskih usmerenja, uz poruku da se i danas treba boriti za principe slobode, jednakosti i solidarnosti.

Tokom večeri nastup su održali grupe Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje, kao i MC Cjofo, uz podršku DJ Filipa.

Za nas ovo nije samo datum kada se sećamo slavne borbe protiv fašista i njihovih saradnika, nego i obaveza da tu borbu nastavimo, rekao je novinarima Marko Aksentijević, aktivista Inicijative.

„Naše bitke su danas možda drugačije, protiv fantomskih investitora i fantomskih rušitelja, protiv otimanja obala, javnog školstva i obrazovanja, ali njeno ishodište mora biti ono koje je sanjano i pre 73 godine. To je grad solidarnosti, grad jednakosti, grad u kojem niko ne brine hoće li imati hranu na stolu i hoće li imati gde da prespava, kao i grad u kojem su obrazovanje i zdravstvo dostupni“, rekao je Aksentijević.

Ovim "protestnim koncertom", kako su najavili organizatori, zamišljeno je da se "slavi ideja grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni".

Koncert na centralnom beogradskom trgu je jedna od nekoliko manifestacija kojom je obeleženo oslobođenje glavnog grada. Centralna državna svečanost organizovana je na vojnom aerodoromu u Batajnici, gde je održan vojni prikaz "Sloboda 2017", uz učešće ruskih pilota.

Takođe, povodom 20. oktobra, Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića održao je na beogradskom Trgu republike skup pod nazivom "Beograd se voli - Beograd se brani", nakon kojeg su predstavnicima Skupštine grada i Radiotelevizije Srbije predali zahteve za poštene izbore koji bi trebalo da budu održani naredne godine u glavnom gradu.

U borbama za oslobođenje Beograda od nacističke okupacije, koje su trajale od 12. do 20. oktobra 1944. godine, poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije.

XS
SM
MD
LG