Dostupni linkovi

Merkel očekuje pomak pregovora o Bregzitu u decembru


Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da su pregovori o Bregzitu ostvarili nedovoljan napredak za sada da bi moglo da se pređe u sledeću fazu i razgovorima o budućim odnosima između EU i Britanije ali da je ohrabrena nedavnim napretkom.

Uprkos boljim izgledima u pregovorima poslednjih nedelja nije dovoljno ostvareno da "se počne druga faza pregovora", rekla je Merkel pri dolasku na dvodnevni samit EU u Briselu u ali je dodala da je optimista o mogućnosti da se "počne druga faza u decembru".

Britanija se nadala da će krenuti u drugu fazu posle dvodnevnog samita koji je počeo danas u Briselu, ali poslednjih meseci su pregovori često ulazili u ćorsokak.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da dolazi na samit EU sa "porukom hitnosti" za ostvarenje napretka u pregovorima o izlasku iz bloka. Ona je posebno naglasila da želi da se što pre ostvari napredak oko prava EU građana koji žive u Britaniji i Britanaca koji žive na evropskom kontinentu. ;

Prava državljana jedno je od tri pitanja na kojima EU želi da vidi dovoljan napredak u pregovorima u Bregzitu pre nego što pređu u drugu fazu i počnu da se bave budućim trgovinskim odnosima, što Britanija želi što je pre moguće. Ostala dva pitanja su granična situacija između Velike Britanije i EU kod Irske i račun koji Britanija treba da plati za izlazak iz bloka.

XS
SM
MD
LG