Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Biserko: Vraćanje generala na Akademiju deo šire strategije


General Vladimir Lazarević

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko upozorila je danas da je vraćanje generala i visokih oficira Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine na Vojnu akademiju, "šira strategija koja se ne odnosi samo na ratne zločince koji su odslužili svoje zatvorske kazne".

"Radi se o strategiji negiranja i poricanja svega što se desilo, o normalizaciji Miloševićeve politike i njenog kontinuiteta. To istovremeno pokazuje da Srbija nije baš na putu za Evropsku uniju, pošto je jedan od prioriteta EU suočavanje s prošlošću", rekla je Bisekro za Vojvođanski analitičko istračivački centar VOICE.

Prema njenom mišljenju, učešće tih generala i oficira u radu Vojne akademije dovešće do situacije da će "ratni zločinci biti moralna vertikala u društvu i da će oni uticati na mlade kadrove u vojsci, odnosno tamo gde budu radili kao predavači".

Istoričarka Dubravka Stojanović za VOICE je upozorila da se Srbija nikada nije suočila sa zločinima počinjenim tokom ratova devedesetih, te da je i posle 2000. godine bila vidljiva "potvrda istog programa i istih ljudi koji su Srbiju tada i odveli u rat".

"Srbija se nije suočila s tim šta je u ratovima htela i tražila, zašto je do njih došlo, koja je odgovornost Srbije i koji je program stajao iza tih ratova. Svih ovih godina imali smo novinare, intelektualce, akademike i sveštenike koji su nastavili da govore isto kao i devedesetih, a ovo sada je samo još jedna potvrda na vojnom nivou", kazala je Stojanović.

Dodala je da je i kroz praćenje udžbenika istorije primetila "potpuni kontinuitet sa Miloševićevim argumentima koji su doveli do rata".

Kulturološkinja Aleksandra Bosnić ocenila je da osim u Srbiji i u regionu postoji problem sa istorijskim revizijama i isključivostima.

"Kada se ovakve rehabilitacije i ovakvi postupci spoje sa onim što se kao istorijsko znanje godinama plasira učenicima osnovnih i srednjih škola, kada se spoji sa tvrdokornim vrednosnim stavovima koji su uglavnom predrasude, a koji služe za očuvanje etničkog identiteta i širenje slike da je jedan narod večna žrtva, onda nas sve to ne vodi ka preobražaju kakvom smo se nadali i kakvom se još uvek nadamo", rekla je Bosnić.

Sagovornici VOICE su ocenili da je rehabilitacija osuđenika za ratne zločine devedesetih zapravo "nastavak procesa istorijskog revizionizma koji se godinama sprovodi u Srbiji".

Prema navodima "Novosti", generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine, među kojima i Vladimir Lazarević osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, biće vraćeni kao predavači na Vojnu akademiju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je za taj list da će nekadašnji komandanti dobiti "svoju ulogu" u vojnom školstvu.

XS
SM
MD
LG