Dostupni linkovi

'Sloga' traži smenu ambasadora u Bratislavi jer nije pomogao radnicima


Ilustracija
Ilustracija

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su danas od nadležnih organa hitnu i oštru reakciju povodom privođenja srpskih radnika u Slovačkoj, istragu o agenciji koja ih je tamo odvela, i smenu ambasadora Srbije i osoblja u toj zemlji jer nisu pomogli tim radnicima, prenosi Beta.

"Skandal je i zločin prema čoveku ako je tačno da su se naši radnici obratili osoblju Ambasade Srbije u Bratislavi, a da oni nisu reagovali na njihovo zatvaranje i molbu za pomoć i da nisu hteli ni ugovor o radu da im prevedu, a za koje nadležni organi Slovačke tvrde da su lažni", navodi se u saopštenju "Sloge".

Dodaje se da su građani Srbije otišli u Slovačku da bi "obezbedili golu egzistenciju, koju im država očigledno nije pružila, ali ih je skinula sa liste Nacionalne službe zapošljavanja i statistički ih prikazuje kao veliki uspeh aktuelne vlasti u smanjenju nezaposlenosti".

"Ambasador Srbije i osoblje u Slovačkoj moraju da snose odgovornost, jer su pokazali nestručnost i neiformisanost, posebno što su naši radnici u Slovačkoj uhapšeni 17. oktobra na Međunarodni dan za iskorenjenje siromaštva, što celom ovom slučaju daje poseban ton", istakla je "Sloga".

Slovačka policija je u utorak u Šali, na jugozapadu Slovačke, privela 72 radnika, među kojima i 23 građana Srbije, a prema pisanju medija razlog, za privođenje su navodno lažni ugovori o radu.

Uhapšeni su radili za južnokorejsko preduzeće "Šin Heung Presižen Slovakija" i čekaju na deportaciju u centru policije za imigrante u Medvedovu, javio je slovački javni TV i radio servis RTVS.

XS
SM
MD
LG