Dostupni linkovi

Kataloniji istekao rok da se izjasni o nezavisnosti


Karlos Pućdemon
Karlos Pućdemon

Poslednji rok za Kataloniju da odustane od istupanja iz Španije istekao je danas u 10 časova.

Samo koji minut nakon toga katalonski lider Karlos Pućdemon (Carles Puigdemont) izjavio je da regionalni parlament može glasati o formalnom proglašenju nezavisnosti od Španije ako centralna vlada ne uspe da razgovara sa Katalonijom.

"Ako vlada nastavi da sprečava dijalog i nastavi sa represijom, katalonski parlament bi mogao da nastavi, ako se smatra pogodnim, sa glasanjem o formalnom proglašenju nezavisnosti", naveo je Pućdemon u pismu španskom premijeru Marianu Rahoju (Mariano Rajoy), prenosi Reuters.

BBC podseća na upozorenje španskih vlasti da će, ako Katalonija ne odustane od istupanja iiz sastava Španije, biti suspendovana autonomija tog regiona.

Pućdemon je nakon referenduma 1. oktobra, potpisao Deklaraciju o nezavisnosti, da bi je potom suspendovao zatraživši dijalog sa španskim vlastima.

Period uoči isteka roka koji su dale vlasti u Madridu obeležili su masovni protesti zbog pritvaranja dvojice lidera pokreta koji se zalažu za nezavisnost Katalonije od Španije.

Inače, španski premijer Marijano Rahoj, kako je u javnosti istakao, od lidera katalonskih vlasti traži konkretan odgovor na pitanje da li je Katalonija proglasila nezavisnost, pozvavši ga pritom da se ‘postupa razumno’.

"Nije teško odgovoriti na to potanje. Ako jeste Vlada je obavezna da reaguje na konkretan način. Ako nije, onda možemo da razgovaramo”, rekao je Rahoj u sredu u zgradi španskog parlamenta.

Član 155 španskog Ustava iz 1978. dopušta mogućnost da neposredno reaguje u slučaju krize, ali tako nešto nikada nije primenjeno u periodu demokratskih vlasti u Španiji.

Španske vlasti istakle su ranije da su Pućdemonu dale drugi i poslednji rok da razjasni je li proglasio nezavisnost ili nije. Ukoliko španski premijer Rahoj proceni da Vlada treba da intevreniše očekuje se da bi, sa svojim saradnicima, trebalo da razmotri šta će konkretno biti preduzeto.

Raspon tih mera je od preuzimanja kontrole nad regionalnom policijom i finasijama, pa do raspisivanja prevremenih izbora. Nema vremenskih pretpostavki koliko bi sve to moglo da traje.

XS
SM
MD
LG