Dostupni linkovi

Sessions kaže da je na pitanja o Rusiji odgovarao istinito


Državni tužilac SAD Jeff Sessions se zakleo da će govoriti istinu prije saslušanja u Senatu 18. okobra 2017
Državni tužilac SAD Jeff Sessions se zakleo da će govoriti istinu prije saslušanja u Senatu 18. okobra 2017

Američki državni tužiac Jeff Sessions insistirao je na tome da je govorio istinu kada je ranije rekao da nije imao kontakata sa "bilo kime povezanim sa ruskom vladom" u vezi predsjedničkih izbora 2016., iako je priznao da se susreo sa tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejom Kislijakom.

Tokom svjedočenja pred pravosudnim Komitetom Senata u srijedu, Sessions je obrazložio da je "vjerovao da su se ranija pitanja odnosila na to da li aktivno učestvovao sa Rusima u američkim predsjedničkim izborima, a ne na svaku neformalnu komunikaciju".

"Nijesam se susreo sa njima ni u kojem svojstvu u vezi izbora" insistira Sessions.

Sessions je jedan od nekolicine bivših i sadašnjih saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa čiji su kontakti sa ruskim zvaničnicima bili predmet istrage američkih obavještajnih službi u vezi sa sumnjama da se Moskva miješala u američke predsjedničke izbore prošle godine.

Kontakti osim Sessionsa uključuju i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i Trumpovog zeta i savjetnika Jareda Kushnera.

Više kongresnih komiteta i Federalni istražni biro (FBI) vode istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore i mogućim kontaktima Trumpovog tima sa ruskim zvaničnicima.

Istragu FBI i Ministarstva pravde, iz koje je Sessions morao da isključi samog sebe još u martu jer je utvrđeno da je lagao pod zakletvom na pitanja o ruskim kontaktima, vodi nezavisni zastupnik i bivši direktor FBI-ja, Robert Mueller.

Sessions je na saslušanju danas rekao da u privatnim razgovorima sa Trumpom nije komentarisao istragu o Rusiji kao ni otpuštanje bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya kojeg je Trump otpustio jer nije želio da okonča istragu o ruskom miješanju u američke izbore.

O Comeyu su kako je rekao Sessions, razgovarali nakon što je Trump konkretno pomenuo svoje izvršne ovlasti za njegovo otpuštanje.

Sessions je priznao da se najmnje dva puta susreo sa ruskim ambasadorom Kislijakom, ali da te susrete nije prijavio. Kako je rekao on ipak "vjeruje da je njegov odgovor na pitanje o tome bio tačan" kako je obrazložio senatoru iz Vermonta, demokrati Patricku Leahyu.

"Cijeli kontekst vaših pitanja je bio u vezi miješanja ruskih zvaničnika u kampanju. Ja nijesam shvatio da se to odnosi na bilo kakav neformalan susret već da li sam učestvovao sa Rusima u vezi kampanje za izbore 2016- a to bi bilo pogrešno" rekao je Sessions.

Sessions je takođe rekao i da ga nije ispitivao specijalni istražitelj Robert Mueller koji vodi istragu koju Trump zove "lov na vještice."

Sessions je međutim odbio eksplicitno da odgovori na pitanje da li je i on smatra "lovom na vještice" ali je rekao:

"Ja mislim da će Mueller proizvesti rad na način na koji on misli da je korektan a istorija će suditi" naveo je američki državni tužilac na saslušanju u Senatu.

XS
SM
MD
LG