Dostupni linkovi

EU samit mijenja lokaciju u Briselu zbog toksičnih isparenja


Novi štab EU u Briselu, zgrada Evropa sa zasijedanja u junu 2017
Novi štab EU u Briselu, zgrada Evropa sa zasijedanja u junu 2017

Samit lidera EU predviđen za četvrtak i petak u Briselu neće biti održan kako je predviđeno u novoj zgradi Evropskog savjeta zbog današnjeg incidenta sa toksičnim isparavanjima, saopšteno je u Briselu, prenosi Beta izvore AFP.

Mjesto sastanka "iz predostrožnosti" je pomjereno u staru zgradu EU na 100 metara od nove zgrade "Evropa", naveo je u saopštenju Evropski savjet, koji predstavlja 28 zemalja članica Unije.

U toj zgradi su se danas drugi put za manje od sedmicu osjetila toksična isparavanja u kuhinji od kojih se lakše otrovalo nekoliko zaposlenih.

Zgrada je preventivno evakusana jutros pošto je više osoba zbog lakših simptoma bilo prebačeno u bolnicu zbog štetnih isparenja izazvanih novim "tehničkim incidentom" u kuhinji.

Dvadeset osoba koje rade na spratu gdje je kuhinja lakše su otrovani u petak zbog isparenja izazvanim hemijskom reakcijom dva proizvoda za industrijsko čišćenje. Tada je zgrada evakuisana prvi put.

Neimenovan evropski izvor rekao je da nema strahovanja za bezbjednost ali da su smatrali da je bolje da se samit premjesti na dobrobiti svih, bez obzira koliko bi to moglo da naškoditi ugledu.

Zgrada "Evropa", futurističke arhitekture čija gradnja je koštala 320 miliona evra otvorena je u decembru 2016. posle niza odlaganja. Prvi ministarski sastanci održani su u njoj januara ove godine.

XS
SM
MD
LG