Dostupni linkovi

Plenković odbacio Todorićeve tvrdnje o političkom progonu


Hrvatski premijer Andrej Plenković
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je u ponedjeljak tvrdnje osnivača Agrokora Ivice Todorića da se u slučaju posrnulog koncerna radi o političkom progonu.

Povodom hapšenja u vezi sa poslovanjem Agrokora u vrijeme Todorića, Plenković je rekao da kao predsjednik Vlade neće komentarisati policijske i pravosudne procese.

On je, medjutim, rekao da se Vlada u posljednjih deset mjeseci, od kada se saznalo za probleme u Arokoru, ponašala odgovorno i da i dalje stoji iza Lex specijalis Agrokora koji je omogućio vanrednu upravu u tom koncernu.

Plenković je ponovo negativno odgovorio na pitanje novinara je li došlo vrijeme da se ministar finansija Zdravko Martić, koji je na tu funkciju došao sa mjesta izvršnog direktora u Agrokoru, povuče.

Policijska akcija u slučaju Agrokor počela je jutros nešto prije šest sati ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić.

Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora prije nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Dosad je uhapšeno više osoba, bivših rukovodilaca u Agrokoru. Navodno se oko 300 policijskih istražitelja nalazi na 60-tak lokacija.

Uprava Agrokora je do dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsjednik, a njegov stariji sin Ante bio je njegov zamjenik. Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika.

Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić, koji su obuhvaćeni istragom, nalaze se u inostranstvu.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocijenio da se protiv njega vodi politički proces.

Advokat njegovog sina Ante Todorića potvrdio je za N1 da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još prije više od mesec dana odjavio prebivalište u Hrvatskoj.

Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bjekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosudju.

Vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izvještaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d.d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivana dobit, a da je kompanija bila u gubitku koji se mjeri milijardama.

XS
SM
MD
LG