Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšeni bivši čelni ljudi Agrokora


Hrvatska policija od jutros vrši pretrese kuća bivših članova uprave "Agrokora", među kojima i rezidenciju Todorića u Zagrebu, koji se sumnjiče za lažiranje finansijskih izvještaja, i do sada je uhapšeno pet članova uprave "Agrokora".

Uhapšeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Mislav Galić i Damir Kuštrak.

Iz hrvatskog MUP-a saopšteno je da policija u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Zagrebu i u saradnji sa Samostalnim sektorom za finansijske istrage Ministarstva finansija sprovodi predistražne radnje.

Državno tužilaštvo već mjesecima provodi predistražne radnje u slučaju "Agrokor", a stanje u ovom koncernu mjesecima je ispitivala vanredna uprava na čelu sa Antom Ramljakom.

Vrijednost bilansa "Agrokorovih" kompanija je nakon revizija smanjena za 13 milijardi kuna /1,7 milijardi eura/ u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša uprava na čelu sa Todorićem, a utvrđeno je da su neke stvari u finansijskim izvještajima pogrešno knjižene i nepravilno vrijednovane.

Nakon što je objavio revizorski izvještaj, Ramljak je podnio krivičnu prijavu protiv uprave "Agrokora", jer je, kako kaže, došlo do nezakonito pribavljene materijalne dobiti.

Ivica Todorić i njegova porodica nalaze se izvan države, ali Todorić, kako je kazala njegov advokat Jadranka Sloković, nije u bjekstvu.

Istovremeno, bivši vlasnik koncerna "Agrokor" Ivica Todorić najavio je da sa svojim advokatskim timom sprema odbranu, ali i tužbe, koje će, kako je naveo, pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine.

"To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava. Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskoj istražnoj komisiji", naveo je Todorić.

XS
SM
MD
LG