Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri milijarde dolara investicije SAD u Srbiji


Državno - privredna delegacija SAD u Beogradu

Američke kompanije investirale su četiri milijarde dolara u Srbiju, izjavio je na sastanku američkih i srpskih privrednika Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i dodao da se nada novim američko-srpskim poslovima.

Državno-privredna delegacija Merilenda, u kojoj su i čelnici deset američkih kompanija, sastala se u Beogradu sa predstavnicima 20 domaćih firmi kako bi razgovarali o potencijalnoj saradnji u trgovini, poljoprivredno-prehrambenom sektoru, mašinskoj industriji, održivoj energiji i zaštiti životne sredine.

“Radi se o privrednoj misiji, a ne političkoj, kroz koju bi trebalo da sagledamo mogućnosti za dalju saradnju. Došli smo da razgovaramo, da razmotrimo sve aspekte koji bi išli u obostranu korist. Ovo je naša prva poseta Srbiji i nadamo se da će biti uspešna u poslovnom smislu,” rekao je Džon Vobensmit, državni sekretar Merilenda.

Privrednici iz SAD u Beogradu će se sastati i sa čelnicima velikih trgovačkih lanaca.

Karl Tarner, predsednik kompanije “A La Carte Specialty Foods” iz Luizijane, koja proizvodi ribu i morsku hranu, rekao je za Radio Slobodna Evropa da ima prostora za biznis u Srbiji, iako se uverio da se ovde tradicionalno najviše jede meso.

“Pa da, sinoć smo u restoranu jeli puno mesa, znam. Ali vi jedete i dosta ribe, šarana na primer, posebno u određeno doba godine kada su slave. Posle razgovora sa ljudima ovde ideja mi je da možemo da pripremimo neke proizvode od šarana, kao gotovo jelo. Sa sve povrćem, sosevima i prilozima, pa kada odete u prodavnicu da možete to da kupite u paketu, već spremljeno. Možda je to naša prilika,” naveo je Tarner.

Na susretu u Privrednoj komori Srbije najavljeno je da se očekuju američke investicije i u oblastima informacionih tehnologija, farmacije i autoindustrije.

XS
SM
MD
LG