Dostupni linkovi

Ankara nastavlja napore u pristupnim pregovorima sa EU


Zastava Turske i Europske unije
Zastava Turske i Europske unije

Turska je odlučna nastaviti sa naporima da pristupi Europskoj uniji (EU) usprkos tenzijama sa europskim blokom, priopćila je danas turska Vlada.

"Da li je još neka država čekala na vratima EU od 1963. godine? Nije, odlučni smo u namjeri da nastavimo proces pregovora usprkos svim problemima. Mi, kao Turska nemamo namjeru povlačenja", rekao je glasnogovornik turske Vlade Bekir Bozdag.

Turska je prije 12 godina pokrenula pristupne pregovore koji su sada u zastoju zbog obračuna sa disidentima nakon neuspjelog vojnog puča u srpnju 2016.

EU, posebno Njemačka, zauzeli su kritički stav prema Turskoj otkako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan krenuo u obračun sa neistomišljenicima, uključujući novinare i akademike nakon prošlogodišnjeg neuspjelog puča.

Erdogan je u ožujku optužio Berlin za taktiku poput nacističke jer nisu dozvolili ministrima turske Vlade da govore na skupovima u Njemačkoj.

Kancelarka Angela Merkel je tijekom predizborne diskusije u rujnu izjavila da je jasno da Ankara ne treba ući u EU i da treba okončati pregovore.

Lideri EU sastat će se 19. i 20. listopada oktobra radi razgovora o pogoršanju veza između europskog bloka i Turske. Međutim, Merkel je izjavila da na samitu neće biti donijeta nikakva odluka o kandidaturi Ankare u EU.

XS
SM
MD
LG