Dostupni linkovi

Peti prosvjed za raskid Vatikanskih ugovora


Detalj sa prosvjeda u Zagrebu
Detalj sa prosvjeda u Zagrebu

„Dajte mi jedan valjan razlog zašto trebaju ostati Vatikanski ugovori, ja ću vam dati šest stotina milijuna razloga za njihov raskid,“ poručio je aktivist Dorino Manzin sa petog po redu prosvjeda kojim se traži raskid tzv. Vatikanskih ugovora između Katoličke crkve i Republike Hrvatske.

Naime, ispunjavanje obaveza hrvatske države prema Katoličkoj crkvi po vrlo opreznoj procjeni godišnjeiznosi upravo toliko – 600.000.000 kuna (80.000.000 eura).

Skup je održan na zagrebačkom Markovom trgu, između zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske.

„Izrazito se protivim zlorabljenju vjere, a čemu veliki temelj daju vatikanski ugovori. Ne može se u ime prava na vjerovanje relativizirati i gaditi sva ostala ljudska prava. Nemoralno je zlorabljenje vjere radi bogaćenja i uživanja u luksuzu manjine, a još je gore što se ti novci koriste radi nametanja jedne zločinačke ideologije", poručila je na skupu članica upravnog odbora udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba „Protagora“ Marijana Bijelić, tražeći da se ugovori raskinu, jer se njima krši načelo jednakosti i načelo sekularnosti.

Glumac i aktivisti Vili Matula kazao je da se mora inzistirati na raskidu Vatikanskih ugovora.

„Raskidanje vatikanskih ugovora postaje prioritetno političko pitanje, i na sljedećim parlamentarnim izborima pitanje raskida Vatikanskih ugovora bit će jedna od prvih političkih tema,“ najavio je.

Dok toliki novac ide Katoličkoj crkvi, bar trećinu hrvatskih građana živi u krajnjoj bijedi, prenio je Matula nedavnu izjavu jednog katoličkog svećenika, i predložio sudionicima prosvjeda da pišu u Vatikan papi Franji da posjeti Hrvatsku i uvjeri se kako žive njeni građani.

Bivši evangelički pastor Željko Porobija sugerirao je da se financiranje vjerskih zajednica u Hrvatskoj uredi po uzoru na Njemačku i neke druge zapadnoeurospek zemlje – plaćanjem vjerskog poreza koji bi išao vjerskoj zajednici kojoj građanin pripada.

Organizatori prosvjeda su građanska inicijativa „Pokret za sekularnu Hrvatsku“ i udruge Protagora“ i „Liberos“.

Prema novinarskim procjenama na skupu se okupilo oko 200 ljudi, a prema policijskim – njih oko 150.

XS
SM
MD
LG