Dostupni linkovi

Rogozinova stranka traži od Lavrova zaštitu za Šišmakova i Popova


RUSSIA -- Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin attends the 2017 International Maritime Defence Show, in St. Petersburg, June 29, 2017
RUSSIA -- Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin attends the 2017 International Maritime Defence Show, in St. Petersburg, June 29, 2017

Predsjednik jedne od vladajućih stranka u Rusiji, Rodina, i zamjenik predsjednika Dume, Aleksej Žuravljev, iz stranke zatražio je od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova zaštitu za dvojicu ruskih državljana, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, objavila je ruska državna agencija TASS.

Rodina je stranka iz koje dolazi i Dimitrij Rogozin, vicepremijer ruske Vade, zadužen za odbrambenu industriju.

"Molim vas da nam ukažete na mjere koje realizuje Ministarstvo inostranih poslova da bi zaštitili naše građane od krivičnog gonjenja u Crnoj Gori, i eventualno preduzimanje daljih mjera u cilju povratka Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u Rusiju (!)" – ističe se u pismu koje je objavila i ruska državna agencija TASS.

U tekstu se navodi i da su kao dio istrage - Šišmakov i Popov optuženi za finansiranje puča na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, kao i planiranje atentata na bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Aleksej Žuravljev upozorava Lavrova da, prema izveštajima medija, ruski državljani, kao i lideri opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, su još uvijek pod istragom, dok ,,život i zdravlje naših sunarodnika izazivaju ozbiljnu zabrinutost“.

Pismo Žuravljeva izaziva i nedoumice s obzirom da se indirektno sugeriše da se Šišmakov i Popov ne nalaze u Rusiji i otvara spekulacije da im je uskraćeno slobodno kretanje.

XS
SM
MD
LG