Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija odbila poziv Dodika na sastanak o pravosuđu BiH


Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednici stranaka opozicionog Saveza za promene su obavijestili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da neće doći na sastanak o daljim potezima srpske strane prema Sudu i Tužilaštvu BiH, poslije oslobađajuće presude ratnom komandantu armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

"Poziv koji ste nam uputili, bio bi vriijedan poštovanja kada bismo mi bili uvjereni da su vaše namjere iskrene i u duhu vaše uloge opisane članom Ustava Republike Srpske kojim se predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku", naveli su lideri opozicije u pismu Dodiku.

Oni smatraju da Dodik, kao predsjednik RS, "krši Ustav, izaziva i podstiče podjele i prouzrokuje mržnju i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove sa kojima se ne slaže".

Lideri Saveza za promjene su naveli da shvataju "svu težinu oslobađajuće presude Naseru Oriću", i da se "jasno suprostavljaju efikasnom i neodgovornom radu Tužilaštva i Suda BiH, kao i svakom postojećem nedozvoljenom interesnom i političkom uticaju na rad ovih pravosudnih institucija".

Savez za promjene ranije je ocijenio da izbor tužilaca i sudija u BiH treba da se iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) premesti u parlament BiH, a da slučajeve ratnih zločina treba sa državnog Suda i Tužilaštva prebaciti na entitetske pravosudne institucije.

Lideri stranaka Saveza za promene, Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP), Dragan Čavić (NDP) i Milanko Mihajlica (SRS RS), u pismu su naveli da ne vide smisao Dodikovog poziva na sastanak, jer smatraju da on "često provodi neodgovornu državnu politiku", u šta ih je uvjerio svaki put kada je, kako su naveli, zloupotrijebio njihovu dobru volju da zajedno rešavaju nacionalne i državne probleme srpskog naroda i Republike Srpske.

"Ukoliko se vratite onom što je vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, da poštujete Narodnu skupštinu i razvijate demokratiju, da vodite odgovornu državničku politiku, tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora sa vama", naglašava se u pismu.

Dodik je za sutra zakazao sastanak u Banjaluci na koji je pozvao predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih partija u Narodnoj skupštini RS, kao i predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH.

Poziv na sastanak upućen je i boračkim i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtva rata u RS, Centru Vlade RS za istraživanje rata, te mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu.

Taj konsultativni sastanak je sazvan povodom presude Suda BiH kojom je Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine na srpsko zaobljenicima u Srebrenici, kako bi se "dogovorile dalje mjere u vezi sa tom presudom".

XS
SM
MD
LG